11/07/2018 | Yazar: Yıldız Tar

Kaos GL, Ankara Valiliği’nin süresiz LGBTİ+ etkinlik yasağını AİHM’e taşıdı.

Ankara’daki LGBTİ+ etkinlik yasağı AİHM’de Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL, Ankara Valiliği’nin süresiz LGBTİ+ etkinlik yasağını AİHM’e taşıdı. Dernek, ayrımcı yasakla toplantı ve dernek özgürlüğü başta olmak üzere Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlal edildiğini belirterek mahkemeden tedbir kararı talep ediyor.

Kaos GL Derneği, Ankara’da Kasım 2017’de ilan edilen “süresiz LGBTİ+ etkinlik yasağını” Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıdı.

Derneğin AİHM başvurusu, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Valilik kararını tedbiren durdurması talebinin reddedilmesi üzerine yapıldı.

Öncelik ve tedbir talebi

Kaos GL Derneği adına Yönetim Kurulu Başkanı Av. Yasemin Öz ile Avukatlar Hayriye Kara ve Kerem Dikmen, AİHM başvurularında, AYM’nin tedbir talebini reddetmesi ile iç hukuk yollarının tükendiğini belirtti. Kaos GL, AİHM’den Ankara Valiliği’nin yasak kararını öncelikli görüşmesini ve tedbir kararı almasını bekliyor.

Av. Dikmen, başvuruya ilişkin KaosGL.org’a, “Eğer AİHM tedbir kararı verirse bu yürütmeyi durdurma kararının üreteceği sonuçla aynı sonucu üretecek ve geç kalınmış da olsa hak ihlallerinin önüne geçilmesini sağlayacak” dedi.

AYM tedbir talebini reddetti

Dernek yasağın hemen ardından yürütmeyi durdurma talep etmişti. Ankara 4. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma talebini reddetmesi üzerine AYM’ye başvuran dernek yasağın ifade özgürlüğü hakkı, dernek kurma hakkı ve toplanma özgürlüğünü ihlal ettiğini belirtti. Yasakla ayrımcılık suçu işlendiğini ve İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma talebini reddederek adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini vurguladı.

Dernek, “ihlalin telafisi mümkün bulunmayan etkisi, açık zarara yol açması, çok ağır bir hak ihlali olması” nedeniyle AYM’nin geçici tedbir kararı vererek Valilik kararını tedbiren durdurmasını talep etti. Ancak AYM bu talebi reddetti. Yasağa ilişkin ise henüz AYM karar vermedi.

AİHS maddeleri ihlal ediliyor

Kaos GL, AİHM başvurusunda Ankara Valiliği’nin “toplumsal hassasiyet ve duyarlılıklar”, “kamu güvenliği”, “genel sağlık ve ahlakın korunması” ve “başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” gerekçeleriyle Ankara’daki LGBTİ+ etkinliklerini süresiz olarak yasaklamasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) çeşitli maddelerini ihlal ettiğini söylüyor.

Aşağılayıcı muamele yasağı ihlal edildi

Dernek; Valiliğin “LGBTİ temalı etkinliklere saldırı olabileceği” bilgisini aldıktan sonra kamu güçlerini bu tehditleri bertaraf etmek için harekete geçirmek yerine etkinlikleri yasaklayarak sözleşmenin aşağılayıcı muamele yasağını düzenleyen 3. maddesini ihlal ettiğini belirtiyor. Aşağılayıcı muamele bakımından devletin pozitif yükümlülüklerini yerine getirmediğini vurguluyor.

Özel hayata saygı, düşünce, toplantı ve dernek özgürlükleri engelleniyor

Sözleşmenin özel hayata saygıyı düzenleyen 8. maddesi ile düşünce özgürlüğünü düzenleyen 9. maddesinin de ihlal edildiğini vurgulayan dernek; etkinliklerin yasaklanması ile hem LGBTİ+ların özel hayatlarını geliştirmesi hem de ifade özgürlüklerini kullanmasının engellendiğini hatırlatıyor.

Başvuruda, yasak ile bir bütün olarak, toplantı ve dernek kurma özgürlüğünün her türlü formunun süresiz ve genel olarak yasaklandığı vurgulanıyor. Sözleşmenin 11. maddesinin ihlal edildiği belirtiliyor.

İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma talebini, AYM’nin ise tedbir talebini reddetmesi ile sözleşmenin 13. maddesinin de ihlal edildiğini belirten dernek, etkili bir iç hukuk yolu kalmadığını söylüyor.

Ayrımcılık körükleniyor

Özgürlüklerin askıya alınması durumunda dahi uluslararası hukuktan doğan diğer yükümlülüklere aykırı olmama şartı arandığını hatırlatan dernek, OHAL’de askıya alınamayacak yükümlülüklerden birinin de ayrımcılık yasağı olduğunu vurguluyor. Yasak kararı ile sadece LGBTİ+’larla ilgili kamusal etkinliklerin hedef alındığını ve LGBTİ+’ların farklı muamele ile karşılaştığını belirtiyor. Yine Ankara Valiliği’nin yasak kararı ile toplumdaki önyargı ve ayrımcılığı pekiştirdiğini belirterek, sözleşmenin ayrımcılık yasağını düzenleyen 14. maddesinin ihlal edildiğini vurguluyor.

İlgili haberler:

Ankara Valiliği’nden ‘LGBTİ etkinliklerine’ süresiz ‘genel ahlak’ yasağı

Kaos GL ve Pembe Hayat: Valilik yasağı hukuka aykırı

Kaos GL ve Pembe Hayat Valilik yasağına dava açtı

Yasaklı günlerde LGBTİ+ hakları

“LGBTİ etkinlik” yasaklarına yürütmeyi durdurma talebi reddedildi

LGBTİ+ etkinlik yasağı Anayasa Mahkemesi’nde!

 


Etiketler: insan hakları
İstihdam