20/11/2015 | Yazar: Hakan Özkan

Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO otobüs hatlarında ve metrolarda öğrencilerin kullandığı kartları ‘bay öğrenci’ ve ‘bayan öğrenci’ olarak ayırdı.

AnkaraKart trans kimlikleri yok sayıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO otobüs hatlarında ve metrolarda öğrencilerin kullandığı kartları ‘bay öğrenci’ ve ‘bayan öğrenci’ olarak ayırdı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO hatları ve metrolarda kullanılan AnkaraKart için yeni bir uygulama getirdi. Öğrenci kartları okutulduğunda makine tarafından “bay öğrenci” ve “bayan öğrenci” olarak ayrılıyor. Kartların usulsüz kullanımını önlemek için yapılan uygulama transların tacize maruz kalmasını kolaylaştırıyor, ikili cinsiyet yapısı üzerinden değerlendiriyor ve “bayan öğrenci” sıfatını kullanarak cinsiyetçi dili kurumsal hale getiriyor.

"Onlara göre toplumda iki cinsiyet var"

Pembe Hayat Derneği’nden ve Ankara Üniversitesi öğrencisi Ozan yeni uygulamayı KaosGL.org’a değerlendirdi:

“Ego'da başlatılan uygulama ikili cinsiyet sisteminin uygulaması. Ancak Ben kendimi herhangi bir cinsiyette tanımlamayan birisi olarak bunu oldukça rencide edici buluyorum. Ayrıca görünür olmayan trans erkek ve kadınların da bu uygulama sırasında kendini nasıl hissedeceklerini bilmiyoruz. Amacının ne olduğu belli bir şey aslında. ‘Bu toplumda 2 cinsiyet var sadece ve onu da biz kimlik rengine ve biyolojik cinsiyetine göre belirleriz' diyorlar. Bu sayede bedenimiz üzerindeki tahakkümlerini güçlendirip bizleri tek tipçi kafa yapılarına uymaya zorlayacaklar. Bu uygulamanın kaldırılması için biz Pembe Hayat olarak tüm kadın örgütlerine bir çağrıda bulunup kampanyalar örgütlemeyi ve bu meselenin peşini bırakmamayı düşünüyoruz. Bize dayatılan ikili cinsiyet sistemini kabul etmeyeceğiz.”

"Keskin çizgilere karşı durmak şart oldu"

Transların toplu taşımada uğrayabileceği tacize dikkat çeken Özgür, ise konuyu şöyle değerlendirdi:

“Otobüs kartlarındaki yeni sistem özellikle ikili cinsiyet algısı dışındaki bireyleri zor duruma sokuyor. Özellikle translar devletin verdiği kimlikle uyuşmayan cinsiyet kimlikleri konusunda zaten hayatın her alanında; bankalarda, hastanelerde, okulda ve kimliğini çıkarmak zorunda olduğu muhtelif yerlerde yadırganıyor. Bir de otobüse bindiği zaman artık bangır bangır atfedilen cinsiyetin bütün yolculara duyurulması, yolcuların hepsinin pür dikkat kişiye garip bakışlar atması, şoförle olan cinsiyet tartışmaları eklendi bu alana ne yazık ki. Bu keskin çizgiler hayatımızın bütün alanlarına dâhil olmadan, bir an önce önünde durmak şart oldu.”

Konuyla ilgili internet üzerinden şikayetler ve imza kampanyaları başlatıldı.


Etiketler: yaşam
nefret