03/04/2015 | Yazar: Melahat D

Ankaralı vegan ve vejetaryenler Kaos GL’de bir araya geldi, deneyimlerini paylaştı.

Ankaralı vegan ve vejetaryenler ayda bir buluşacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ankaralı vegan ve vejetaryenler Kaos GL’de bir araya geldi, deneyimlerini paylaştı. Buluşmada her ay atölye yapma kararı alındı. Gelecek buluşma 19 Nisan’da Veganka’da olacak.
 
Kaos GL’nin 29 Mart’ta yaptığı homofobi transfobi karşıtı vegan ve vejetaryenler buluşmasına Kaos GL’den vegan ve ve vejetaryenler, vegan feministler, Veganka, Gegisso, Doğanın Çocukları, Çepe çevre grupları ve bağımsız vegan ve vejetaryenler katıldı.
 
Gelecek buluşma 19 Nisan saat 15.00’de Veganka’da olacak. Bu buluşmada da bir araya gelecek kişiler vegan ve vejetaryenlikle ilgili deneyimlerini, günlük hayatta hangi konularda zorlandıklarını, nasıl çözümler ürettiklerini, kendi öykülerini paylaşacaklar.
 
Kaos GL’de yapılan toplantıda tanışmanın ardından yapılan çalışmalar paylaşıldı.
 
“Ne yiyorsunuz siz?”
 
Vegan feministler adına Gülşah, 6 ay evvel Ankara’da kurulduklarını aktardı, yürüttükleri çalışmaları paylaştı.
 
“Ne yiyorsunuz siz?” diyenlere Vegisso mutfaktan Yasin, vegan ve vejeteryan mutfağı çeşitlendirmeye çalıştıklarını, alternatifler ürettiklerini, zevksiz, tatsız yemek algısının kırıldığını, sipariş, yemek dağıtımı yoluyla çalıştıklarını paylaştı. Yasin önerilerini şöyle sıraladı: “Workshop gibi atölyeler düzenleyebiliriz, geziler düzenleyebilir kendi topladığımız bitkilerden marmelat yapabilir, deterjan yapabilir, mutfaklar kurabilir ve vegan yemekler yapabiliriz.”
 
Ankara’da vegan kafeye ilgi yoğun
 
Veganka’dan Anıl ise şunları ekledi: “Vegan ve vejetaryen kafe 2 yıldır hayalimizdi. Aralıkta harekete geçebildik ve kurulduk.  ‘Vegan kafe olursa kimse gelmez, para da kazanamazsınız’ diyenler oldu. Ama biz Veganka’yı kurduktan sonra çok fazla gelenler oldu, Ankara’da çok fazla vegan vejetaryen olduğunu ama birbirini bilmediklerini fark ettik. Veganka’ a yaşadıklarımdan sonra demek ki gerçekten bir umut var, dedim. Veganka da kedi köpek evleri yaptık, 2 gün içinde de hayli para topladık. Hayli insan geldi, çok güzel bir etkinlikti. Ama sonra evler ortada kaldı. Barınakta çalışan bir arkadaş o evlerde hayvanların hedef olduğunu, şiddet gördüğünü paylaştı. Üzerine biraz daha düşünmek gerektiğini fark ettik. Birlikte takas pazarı oluşturabiliriz, üzerine düşünebiliriz.”
 
Doğanın Çocukları’ndan Gözde şöyle devam etti: “Doğanın Çocukları’nın hepsi vegan vejetaryen değiller. Yavaş yavaş dönüşüyorlar. Uzunca bir zaman kampüslerde kimiz diye kendimizi duyurmakla geçirdik, başkalarına ulaşmaya çalıştık.  Samsun’da ekolojik talana karşı pedal çevirme, İzmir’de geçen sene vefat eden bir yoldaşımız için hatıra ormanı dikme, birlikte bostan ekimi, sirk protestoları gerçekleştirdik ve okuma atölyelerimiz devam ediyor.”
 
Toplantıda gelen diğer öneriler şu şekilde:
 
Özgür: “Günlük yaşamın içerisinde olduğumuzu sürekli hatırlatabiliriz. Bir yere oturduğumuz vegan menü olup olmadığını sorabiliriz, üniversitelerde vegan-vejetaryen menü talep edebiliriz.”
 
Çepe çevre yazarı Neriman: “Oldukça eski bir gazeteyiz, hayvan özgürlüğü, ekoloji, insan hakları, alternatif gıda üretimine, mutfak konusuna ilgiliyiz.  Film gösterimlerimiz sürüyor, bir film festivali de düşünüyoruz türcülüğe karşı.”
 
Büşra: “Eko feminist kuram ve reklam incelemeleri üzerine tez süreci bana çok şey katmıştır. Ben medyada türcülük izlemeleri de yapabileceğimizi düşünüyorum.”
 
Türcülüğe karşı mücadele yolları
 
Fulya: “Bireysel hikayelerimizi paylaşmak ve dışarı yansıtmak önemli. Türcülük karşıtlığı kenarda kıyıda kalan bir politikleşme biçimi ve yaygınlaştırmak gerekiyor. LGBT arkadaşlar bu konularda bir adım ötede. Belki bu deneyimler yazılır. Kaos GL’nin bir sayısının dosya konusu da türcülük olur belki. Bunun da önemli bir etkisi olur… Şehir yaşamını hayvanlar için kolaylaştırmak için neler yapabileceğimizi de düşünebiliriz.”
 
Deneyim ve önerilerin ardından türcülüğün pek çok iktidarlık biçimleriyle de ilişkili olduğu, çok boyutlu bir mesele olduğu, vegan hareketin pek çok tartışmayı kapsadığı, pek çok konuyla kesiştiğini paylaşan katılımcılar, her konu da ortaklaşmak gerekmediğini, bunun daraltabileceğini, çeşitliliği korumak gerektiğini ancak dayanışma içinde olmak gerekliliğinin önemini vurguladı.
 
Toplantıda ayda bir atölye gerçekleştirme ve deneyim paylaşımlarıyla yol almaya karar verildi. “İlk olarak kendi öykülerimizi anlatmaya ve birbirimizi dinlemeye ihtiyacımız var” denildi. İlk atölye ve buluşma 19 Nisan’da yapılacak. 

Etiketler: yaşam, ekoloji
İstihdam