25/08/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Birer hafta arayla kaçırılan iki trans kadın seks işçisi, saldırganlardan şikâyetçi oldu.

Ankara’da birer hafta arayla iki trans seks işçisi kadın kaçırıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Birer hafta arayla kaçırılan iki trans kadın seks işçisi, saldırganlardan şikâyetçi oldu.

Ankara’da birer hafta arayla iki trans seks işçisi kadın kaçırıldı. Son olarak dün gece (24 Ağustos) trans kadın seks işçisi araba ile yanına gelen müşteri görünümlü saldırgan tarafından kaçırıldı, trans kadın saldırganların bir anlık boşluğundan yararlanarak kurtuldu.

Saldırganlardan kurtulan trans kadın çalıştığı bölgeye geri döndüğü sırada karşılaştığı arkadaşının yardımıyla, Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği’nin acil danışma telefon hattını arayarak yardım istedi. Saldırganların bıçakla yaraladığı trans kadın hastanedeki tedavisinin ardından, Esat Karakolu’nda Kırmızı Şemsiye Derneği’nden Bihter Karal ve Dernek avukatı Eda Balçık eşliğinde ifade verdi.

“Seni Hande Kader gibi öldüreceğiz”

KaosGL.Org, Kırmızı Şemsiye Derneği’ne ulaştı. Derneğin, İzleme ve Destek Sorumlusu Bihter Karal, dün gece saat iki sularında Kırmızı Şemsiye Acil Destek Hattı’nı arayan trans kadın seks işçisinin, kaçırıldığını, saldırganların elinden kurtulduğunu ve yaralandığını aktardığını ifade etti. Olaydan haberdar olan Karal ve Av. Balçık, Esat Polis Karakolu’na ulaştı.

Karal dün gece gerçekleşen kaçırılma olayını şöyle aktardı: “Trans kadın hastanedeki tedavisinin ardından karakola geldi. Kendisinin elinden ve boğazından yaralandığını gördük. Saldırıya uğrayan ve kaçırılmak istenen trans kadın, müşteri beklediğini, bir süre sonra yanına yaklaşan arabadaki kişi ile anlaştıklarını fakat bir süre sonra arabanın durduğunu ve iki kişinin daha araca bindiğini, bu kişilerden birinin bıçak taşıdığını ve kendisini bıçakla tehdit ederek kaçırdıklarını anlattı. Saldırganlardan biri aracı ıssız bir yere sürerken diğer ikisi kadını tutuyor. Bu sırada, saldırganlar kadına, “geçen hafta arkadaşını öldüremedik, seni yakarak öldüreceğiz.”

Trans kadının saldırganların bir anlık boş bulunmasından faydalanarak seyir halindeki arabadan kendini atarak yaralı kurtulduğunu aktaran Karal şöyle devam etti: “Kurtulan kadın, çalıştığı bölgeye geri döndüğünde karşılaştığı arkadaşının da bir hafta önce aynı kişilerce kaçırıldığını öğreniyor ve bu arkadaşının yardımıyla bize ulaşıyor.”

Karal, geçen hafta gerçekleşen kaçırılma olayının Hande Kader’in ölüm yıldönümünde yaşandığının altını çiziyor: Saldırganlar kaçırdıkları trans kadına “seni Hande Kader gibi öldüreceğiz” diyor ve üzerine benzin döküyor. İki kaçırılma olayı da aynı şekilde gelişiyor, müşteri gibi kendisine yaklaşan kişi, trans kadın arabaya bindikten belli bir süre sonra arabayı durduruyor ve diğer iki saldırgan araca biniyor. Issız bir yere çektikleri arabadan indirdikleri kadına zorla oral seks yaptırıyor ve üzerine benzin döküyorlar. Tecavüz etmek istedikleri sırada saldırganlardan kurtulan trans kadın, aradan bir hafta geçtikten sonra dün akşam kaçırılan trans kadınla birlikte ifade verdi ve şikâyetçi oldu.”

“Devlet, Hande Kader’in ardından gereken önlemleri almadığı için saldırganlar cesaretleniyor”

Bihter Karal, “Hande Kader’in ardından devlet caydırıcı yasaları devreye soksaydı, gerekli tedbirler alınsaydı bugün bu olaylar yaşanmayabilirdi. Çünkü saldırganlar biliyor ki, bir insan yakılarak öldürüldü ve adalet mekanizması işlemedi. Çeteler, saldırganlar tam da buradan destek alıyor” ifadelerini kullandı.

“İlk saldırı Hande Kader’in ölüm yıl dönümde, bu tesadüf değil”

Avukat Eda Balçık ise kaçırılmalarla ilgili şunları söyledi: “İki kadın da şikâyetçi oldu ve soruşturma başladı. Bu iki kaçırılma olayı da nefret suçudur. Saldırganlar, Hande Kader cinayetini bilmekte ve özellikle ilk saldırıyı Hande Kader’in ölüm yıl dönüme denk getirdiler. İlk kaçırılma olayında saldırganlar trans kadının üzerine benzin döktüler ve onu Hande Kader gibi öldüreceklerini söylediler. Bu asla tesadüf değil, devamının gelmesinden kaygılıyız.” 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam