07/03/2016 | Yazar: Gözde Demirbilek

Ankara’da kadınlar valiliğin tüm yasaklamalarına ve polisin engelleme çabasına rağmen coşkuyla yürüdüler!

Ankara’da kadınlar 8 Mart yürüyüşü için "valilik kararı" tanımadılar! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ankara'da kadınlar valiliğin tüm yasaklamalarına ve polisin engelleme çabasına rağmen coşkuyla yürüdüler!

Ankara Kadın Platformu'nun Dünya Kadınlar Günü gündüz yürüyüşünün 6 Mart Pazar günü olacağını duyurması üzerine, Ankara Valiliği tarafından "güvenlik" gerekçesiyle eyleme izin verilmeyeceği açıklanmıştı.

Yürüyüş saatinde güzergâh boyunca görevli olan polisler, Kolej Meydan'ında toplanan kadınların yürümesine izin verilmeyeceğini söyleyerek; eylemin yasal olmadığını ve kitle dağılmadığı takdirde müdahale edeceklerini duyurdular.

Ankara Kadın Platformu ve emniyet güçlerinin yaptığı görüşmeler sonucu, trafiğin kapatılmaması koşuluyla yürünmesine karar verildi. Kadınlar Kolej Meydanı'ndan Sakarya Caddesi'ne "8 Mart engellenemez", "Yasak ne ayol",  "8 Mart bizim, yasaklar sizin" , "Kadın, yaşam, özgürlük!" sloganlarıyla yürüdüler. Yürüyüş sırasında kadınlar, taraftar gruplarının tacizine ve olası bir ihlale karşı el ele kendi güvenlik zincirlerini oluşturdu.

Lezbiyen, biseksüel, trans ve interseks kadınlar Kaos GL, Pembe Hayat ve Liseli LGBTİ'nin çağrısıyla "Bedenimiz Sınır Tanımaz" pankartıyla yürüdüler.

Pembe Hayat Derneği başkanı Buse Kılıçkaya, 8 Mart kürsüsünde “Biz bir adım attık, adımlarımızı peşimize taktık. Şimdi beraber yürüyoruz. 10 yıl önce bu şiarla yola çıktık. Bugün burada bu alanda artık, varız buradayız demiyoruz. Öz örgütlenmemizle bu alanın politika ve irade öznelerinin önemli bir bileşeniyiz diyoruz. Sürgün, şiddet, baskı, savaş ve ölümlerin yoğunlaştığı bir zulüm döneminden geçerken gündelik yaşamlarımızda da birbirimize ve kendimize ördüğümüz duvarları yıkmak, özgürleşmek için beraberce yürüyoruz ve haykırıyoruz.” şeklinde konuştu.

Sakarya Caddesi'nde yapılan basın açıklamasında "Kıyafetimizin, yaşam tarzımın, gece kaçta nerede olduğumuzun erkekler tarafından hesaba çekilmediği ve şiddetlerinin bahanesi olarak karşımıza 

çıkartılmadığı bir dünyada yaşamak için, bedenimize, cinsel yönelimimize, cinsiyet kimliğimize yönelik baskıların ve ayrımcılığın son bulması için, mültecilerin pazarlık konusu edilmemesi, insanlığın kıyıya vurmaması, sınırların ortadan kalkması için, HES’lere inat nehirlerin derelerin özgürce akması, Artvin’de olduğu gibi maden gerekçesiyle doğanın talan edilmemesi için, tek adam hoşlanmadı diye ne bir gazetecinin ne de bir vatandaşın cezalandırılmaya çalışılmaması, ifade özgürlüğünün korunması için buradayız!" diyen kadınlar halay çekerek kutlamalara devam ettiler.

Ankara: 8 Mart Feminist Gece Eylemi nerede olacak? 

Feminist Gece Eylemi, 8 Mart akşamı saat 20:00'de Yüksel Caddesi'nde başlayacak. Kadınlar; şarkılarla, türkülerle özgürlüğe ses çıkartacak. 21:00'da yürüyüş başlayacak. 

Fotoğraflar: Gülistan Aydoğdu

 


Etiketler: kadın
nefret