31/08/2016 | Yazar: Yıldız Tar

Okurumuz Ahmet, Ankara’da yaşadığı homofobik saldırıyı anlattı: ‘Bir kişi talimat verdi, diğeri silah kabzasıyla çeneme vurdu. Dişlerim döküldü. Hâlâ kendimi toparlamaya çalışıyorum.’

Ankara’da ‘talimatlı’ homofobik saldırı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Okurumuz Ahmet, Ankara’da yaşadığı homofobik saldırıyı anlattı: “Bir kişi talimat verdi, diğeri silah kabzasıyla çeneme vurdu. Dişlerim döküldü. Hâlâ kendimi toparlamaya çalışıyorum.”

Homofobik ve transfobik nefret saldırıları LGBTİ toplumunu hedef almaya devam ediyor. Neredeyse her gün ayrımcılık ve nefretle yüzleşen LGBTİ’ler çoğu zaman yaşadıklarını anlatamıyor.

Okurlarımızdan Ahmet bundan yaklaşık 3 ay önce Ankara Adliyesi’nin hemen yanındaki Cumhuriyet Parkı’nda uğradığı homofobik nefret saldırısını ve ardından yaşadıklarını KaosGL.org’a anlattı. Ahmet, Mayıs ayında iki kişinin saldırısına uğradı. Saldırganlardan biri silahın kabzasıyla Ahmet’in çenesine vururken diğeri talimat verdi. Ahmet, homofobik hakaretlere maruz kaldı, saldırının ardından “polise güvenmediği” ve diğer nefret saldırılarında polisin yaptığı ayrımcılıktan dolayı suç duyurusunda bulunmadı.

“Silah kabzasıyla saldırdılar”

Ahmet, saldırının yaşandığı akşamı şöyle anlattı:

“Bundan yaklaşık 3 ay önce saldırıya uğradım. Zor bir süreç, şu an bile durumu kabullenmekte zorlanıyorum. Kaos GL’ye mail atmakta bile kararsız kaldım ama yaşadıklarımı anlatmak istedim.

“28 Mayıs’ta iş çıkışı biraz kafamı dağıtmak için Cumhuriyet Parkı’na gittim. İki bira aldım. Biliyorum tekin yerler değildi ama bir şey olmaz ümidiyle yine de parka oturdum. Kendi halimde bira içiyordum. Biraz sonra bir çocuk işemek için biraz uzağıma duvara gitti. İşedikten sonra yanıma geldi. 21 yaşında, temiz yüzlü genç bir çocuktu. Sonra 35 yaşlarında bir adam daha geldi. Gri takım elbiseli itici bir tipti. Her ikisi de aslında ilgi alanımda değildi. Sohbet ettik. Biradan ikram ettim. 21 yaşındaki çocuk çok ilgiliydi benimle. Web tasarımı ile uğraştığını söyledi. Kartını verdi. Müzik dinledik. Bana ilgi duyduğunu söyledi. Tabi ki gitmedim, akıllılık ettim.

“Aradan biraz daha zaman geçti. İyice güven sağlamak için diğer adam kredi kartını çıkardı. İçki almasını söyledi. Sonra ‘Opera Binası’nın oradaki köprünün altına gidelim’, dedi. Yolda kolyemin çok güzel olduğunu söyleyerek bakmak istediler. ‘Değersiz bir şey’ dedim. Köprünün altına geldiğimizde yaşlı olanı etrafı kontrol etti. Genç olan birden tabanca çıkardı. O korkuyla silahı elinden almaya çalıştım ama alamadım. Kaçmaya çalıştım, kaçamadım. Beni yere yıktı. Silahın kabzasıyla dişlerime vurmaya başladı. Vurdukça gözümde şimşekler çakıyordu. Ön dişlerim ağzımın içine doldu.”

Biri izledi ve talimat verdi; diğeri saldırdı

Ahmet, şiddete uğrarken diğer adamın da kendilerini izlediğini söyledi ve şöyle devam etti:

“Yaşlı olan bizi izliyordu ve bir noktada genç çocuk diğerine, ‘Abi ne yapayım’ dedi. Diğeri ‘devam et’ deyince devam etti. Tekrar sordu ve adam ‘bırak’ deyince kurtulmuş oldum. Hemen acile gittim. Kafada bir çatlak, ön dişlerimde kırıklar vardı. Polise gitmeye utandım. Hem de polise güvenmiyordum. Polise ve mahkemelere güvenemiyorum. Doktorlara da düştüğümü söyledim.”

Homofobik hakaretler ve tehdit

En çok üzüldüğü şeyin saldırganların dışarıda olması olduğunu belirten Ahmet, saldırının ardından kendisine verdikleri karttaki telefona mesaj attığını; saldırganların ise “Götünü siktireni dövmek sevaptır, siz ibneler böylesiniz” diyerek tehdit ettiğini belirtti.

Saldırıdan bu yana üç ay geçti. Ahmet’in tedavisi devam ediyor. Psikolojik anlamda biraz daha iyi olduğunu söyleyen Ahmet, yaşananların ardından nasıl hissettiğini şöyle anlattı:

“O silahın kabzası yüzümü parçalayabilirdi. Tetiği çekse ölebilirdim. Bu aralar homofobik ve transfobik saldırılar arttı. Suriyeli eşcinsel mültecinin, Hande Kader’in ölümü; Orlando katliamı… Zaten kötü olan psikolojim iyice kötüleşti.”

2014’te 351 nefret suçu!

Kaos GL’nin yüz yüze, çevrimiçi ve telefonla bildirilen vakalara dayanarak hazırladığı 2014 Yılında Türkiye’de Gerçekleşen Homofobi ve Transfobi Temelli Nefret Suçları Raporu’na göre, 351 nefret suçu vakasından 118’i cinayet, cinayete teşebbüs, fiziksel şiddet, silahla yaralama, tecavüz veya diğer cinsel saldırıları içerdi. 118 vakadan sadece 31'i polise bildirildi, 4'ü de mahkemeye taşındı. 

2014 yılı homofobi ve transfobi temelli nefret suçları raporuna ise bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Nefret suçuna maruz kaldıysanız bize ulaşın

Kaos GL Derneği’nin, 2016 yılında Türkiye’de işlenen homofobi ve transfobi temelli nefret suçlarını izlemek için yaptığı araştırma projesi devam ediyor.

Lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks ve heteroseksüel nefret suçu mağdurları ile tanıklarına yöneltilen araştırma, insan hakları ihlallerinin raporlanması için kullanılacak.

Araştırma sonucunda elde edilen bilgiler analiz edilerek cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli nefret suçlarına dair 2016 yılı raporu hazırlanacak. Rapor, ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile paylaşılarak Türkiye için her bakımdan yeterli bir nefret suçları mevzuatı ve politikası geliştirilmesi için harcanan çabalara katkıda bulunacak.

Araştırmaya katılmak için bu bağlantıya tıklayınız.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam