05/10/2012 | Yazar: Aylime Aslı Demir

TBMM’den geçen tezkereyi protesto etmek için dün akşam Ankara’da toplanan savaş karşıtlarına polis gaz bombalarıyla saldırdı.

TBMM’den geçen tezkereyi protesto etmek için dün akşam Ankara’da toplanan savaş karşıtlarına polis gaz bombalarıyla saldırdı.
 
Suriye’ye askeri müdahaleyle ilgili TBMM’den geçen tezkereyi protesto etmek için dün akşam Ankara Kızılay’da toplanan savaş karşıtlarına polis gaz bombalarıyla saldırdı.
 
Kızılay’da dün akşam saat 18:00’de YKM önünde toplanan demokratik kitle örgütlerinin üyeleri “savaşa karşı” açıklama yapmak üzere Güvenpark’a yürümek istediler. Güvenpark’ta Başbakanlığa yönelik tezkereyi protesto etmek için yapılacak basın açıklamasına polis izin vermedi.
 
YKM önünde bekleyiş sürerken LGBT’lerin de gökkuşağı bayrağı ile dahil oldukları savaş karşıtlarının üstüne polis gaz bombaları atmaya başladı. Yoğun gaz bombasının etkisiyle dağılan savaş karşıtları polisin devam eden saldırısıyla Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’na çekildi.
 
Gaz bombasının etkisi
 
Güvenpark yönünden Gazi Mustafa Kemal Bulvarına kadar devam eden polisin gaz bombalı saldırısının yoğunluğundan dolayı sadece protestocuların değil Milli Müdafa Caddesi, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı ve İzmir Caddesindeki insanların da etkilendiği görüldü.
 
Polisin doğrudan insanların üzerine attığı gaz bombaları gözü yakarak tamamen kızarttığı gibi yüz derisinin de yanmasına yol açıyor. Kontrolünü yitiren insanların uzun süre göz yaşları ve burnu boşalıyor. Gazın ilk etkisiyle nefes almakta yaşanan zorlukla göğüs daralması görülüyor. Yanlışlıkla yüzün suyla hemen yıkanması tam tersi bir etkiye yol açarak göz ve yüzdeki yanmanın artmasına yol açıyor. 
 
Fotoğraflar: Gülistan Aydoğdu & Ömer Magill 

Etiketler: insan hakları
nefret