18/06/2015 | Yazar: Demhat Aksoy

Ankara’da evini vegan vejeteryan restorana çeviren Vegan Aşçı Yasin Keskin ile vegan vejeteryan mutfağı üzerine röportaj yaptık.

Ankara’da vegan queer mekan: Vegisso Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ankara’da evini vegan vejeteryan restorana çeviren Vegan Aşçı Yasin Keskin ile vegan vejeteryan mutfağı üzerine Pembehayat.org röportaj yaptı. Röportajda vegan vejeteryan aktivizmi üzerine konuşan Yasin, ‘Bir şeyleri değiştirmek çok zor fakat imkansız değil’ dedi.
 
Yasin Keskin Vegan mutfak üzerine aşçılık yapıyor. Vegisso adında vegan vejeteryan bir restoran işletiyor. Yanı sıra bireysel queer aktivistlik yapan Yasin Keskin’in hayali Vegisso’yu büyütmek.
 
Vegisso fikri nereden çıktı?
 
İstanbul vegan-vejeteryan bir restoranda aşçılık yapıyordum. İstanbul yorucu, kalabalık yapısı nedeniyle İstanbul’dan uzaklaştım. Belirli bir süre gezdikten sonra kendimi Ankara’da buldum. Ankara’da vegan mekan yoktu.  Aslında Vegisso maceramız mekanlara vegan-vejeteryan yemekler hazırlayıp toptan satışlara başladık. Bunun ardından Veganka kuruldu. Veganka’nın kuruluşundan bir iki ay sonra bizde evden siparişler almaya başladık. Alternatif bir mekan olarak evimizi restoran olarak işletmeye başladık. Buraya gelerek insanlar hem yemeklerimizi tadabiliyor. Hem de zaman geçirebiliyorlar.
 
Peki Vegisso’nun anlamı nedir?
 
Vegisso’nun bir anlamı yok aslında. Arkadaşlarla beyin fırtınası sonucunda çıkan bir isim.
 
Vegisso’da neler yapılıyor?
 
Vegisso’da etkinlikler yapıyoruz. Zumbara oluşumu bünyesinde Yoga etkinlikleri yapılıyor. Bazı atölyeler planlıyoruz. Örneğin doğal sabun üretme atölyesi, bitkisel krem yapma atölyesi vs.
 
Kapımız bütün STK’lara açık. Toplantılarını küçük çaplı atölyelerini burada ev ortamı restoranımızda yapma fırsatı da sunuyoruz.
 
Toplu yemek siparişler alıp hazırlayabiliriz. (Bunun için daha önceden iletişme geçmeleri gerekiyor.)
 
Doğal sebze üretimi için bahçe kurduk ve onu işletiyoruz.
 
Bahçe nasıl kuruldu ve neler yetiştiriyorsun?
 
Aslında o da vegan arkadaşlarla bir etkinlik sonrasında ekmeye karar verdik. Vegan arkadaşlarla ailemle önce bahçeyi çapaladık. Çapalama işleminden sonra fideler alıp ektik. Yavaş yavaş fideler meyve vermeye başlamıştı. Çileklerimiz olmuştu. Ve şimdi elimizde olmayan nedenlerle bahçemizdeki fideler öldü. Yeni bir etkinlikle yeniden canlandırmayı planlıyoruz.
 
Vegisso’nun menüsünde neler bulunuyor?
 
Vegisso’nun menüsü vegan menü. Menümüz vitamin ve protein değerleri hesaplanarak yapıldı. Örneğin Zaytan adında bir ürünümüz var etteki proteini karşılıyor. Menümüzün tamamı besleyici ve lezzetli.
 
Son dönemde vegan vejeteryan aktivizminin görünürlüğü arttı. Aktivistlerin dilinin sert olduğu eleştirilerini nasıl yorumluyorsun?
 
Aslında son yıllarda vegan beslenme sayıca artıyor. Orta Doğuda yaşıyoruz ve beslenme alışkanlığı çok etçil. Bunun içinde çok mücadele vermek gerekiyor.
 
Bunu anlatmak ve öğretmek gerekiyor. Dilin biraz yumuşak ve öğretici olması önemli. Keskin olmak, hırçın olmak, katı yaklaşmak eline bir şey vermiyor. Kimseyi katamıyorsun.  Bunun için duvar kurmak, çok sert olmak değil de daha yapıcı ve kazanımcı bir dil ile yaklaşmak daha verimli olacağını düşünüyorum.  Bir şeyi değiştirmek çok zor fakat imkansız değil. Topluma savunduklarını öğretemezsen ortaya bilgi kirliliği çıkar.
 
Peki bu bilgi kirliliği için neler söylemek istersin?
 
Tabi insanlar bilmedikleri her şeye karşı ön yargıyla yaklaşıyor ve bilmeden birçok bilgi ürete3biliyor. Fakat öyle değil. Hayvansal ürünlerde bulunan vitaminler, proteinler bitkisel ürünlerde, bakliyat rahatlıkla karşılanabiliniyor. Sadece B12 eksikliği yaşayabiliyoruz. Bunu da çerezlerle destekleyebiliyoruz.
 
Vegan Aşçı Yasin Keskin’den Vegan Omlet Tarifi
 
Vegan Omlet! Aslında ben Vegan Omlet diyorum.
 
Bunun için gereken malzemeler;
Yeşil – Kırmızı Biber
Patates
Havuç
 
Hazırlanışı;
Öncelikle patates ve havuçları rendeliyoruz. Rendelenen havuç ve patatesi istediğiniz baharatlarla harmanlıyoruz. Harmanlanan harcı bekletiyoruz. Bu sırada teflon tavanın içine bir yemek kaşığı zeytinyağı koyup ocağa koyuyoruz. Kızaran yağa halka halka doğradığımız biberleri kızartıp üzerine patates havuç harcını döküyoruz. Bir tabak yardımıyla ters çevirip harcın kızarmasını bekliyoruz. Sonra afiyetle omleti yiyebilirsiniz.
 
Vegisso iletişim adresleri;
Adres:  Tınaztepe mah. Akyüz sok. No:21
Telefon:  +90 544 363 2112
 
*Bu söyleşi Pembehayat.org için yapılmış ve ilk olarak orada yayınlanmıştır.

Etiketler: yaşam, gezi/mekan
nefret