09/03/2015 | Yazar: Melahat D

Ankara’da ‘Lezbiyenler İsyanda’ pankartının açıldığı 8 Mart yürüyüşünde eşcinsel, biseksüel, trans kadınların katılımı yoğundu.

Ankara’nın son yıllardaki en kalabalık 8 Mart’ında “kadınların isyanı” vurgusu ön plandaydı. “Lezbiyenler İsyanda” pankartının açıldığı yürüyüşe eşcinsel, biseksüel, trans kadınların katılımı yoğundu.
 
Kurtuluş Parkı’ndan Çankaya Belediyesi’ne kadar süren gündüz eyleminde “Yasta Değil İsyandayız”, “Lezbiyenler İsyanda” ve “Eşcinsel Biseksüel Trans Kadınlara Şiddete Son” pankartları açıldı. Yürüyüş esnasında trampetler çalındı, dans edildi, spreylerle yollarda yazılamalar yapıldı.
 
“Kadınlara karşı adı konulmamış bir savaş var”
 
Kaos GL Derneği’nden Aslı Demir’in okuduğu basın açıklamasında kadınlara karşı adı konulmamış bir savaşın sürmekte olduğuna dikkat çekildi. İşaret diliyle tercüme edilen açıklamada “iktidarın mahkemeleri kadın ve LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) katillerine ‘iyi hal’ ve ‘haksız tahrik’ indirimleri uygulayarak, katillerin adeta sırtını sıvazlıyor” ifadelerine yer verildi.
 
“Bir tek kadının ya da LGBTİ’nin cinsiyet kimliğinden, cinsel yöneliminden ya da engelinden dolayı şiddet görmediği, öldürülmediği, aşağılanmadığı, hakarete uğramadığı, pazarda satılmadığı, tecavüz edilmediği günler bizimle, kadın dayanışmasından aldığımız güçle gelecek” denilen açıklamanın ardından “susma haykır lezbiyenler vardır”, “nerdesin aşkım, buradayım aşkım”, “aşk aşk hürriyet, uzak olsun nefret”, “transfobik devlet, yıkacağız elbet” sloganları atıldı.
 
Açıklamanın ardından Kaos müzik grubunun konseriyle halaylar çekildi.
 
“Sokaklar değil, erkekler öldürüyor”
 
Gündüz eyleminin arından akşam 20:30’da Sakarya’dan Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı’na kadar süren gece yürüyüşünde ise “sokaklar değil, erkekler öldürüyor, feminist isyandayız” pankartı taşındı.
 
Yürüyüş sırasında kadınlar, taraftar gruplarının tacizine karşı el ele kendi güvenlik zincirlerini oluşturdu.
 
Yapılan açıklamada “Hiçbir kadına, ayrılmak istediği için, başkasını sevdiği için, lezbiyen ya da trans olduğu için, sarhoş olduğu için, kahkaha attığı için, gece sokakta yürüdüğü için, şiddet uygulayamaz, öldüremezsiniz!” denildi. 

Etiketler: kadın
İstihdam