21/06/2019 | Yazar: Kaos GL

Antalya Barosu, hukuksuz ve ayrımcı Onur Haftası yasağının kaldırılması için Antalya Valiliği’ne başvurdu.

Antalya Barosu, yasağın kaldırılması için valiliğe başvurdu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Antalya Barosu, hukuksuz ve ayrımcı Onur Haftası yasağının kaldırılması için Antalya Valiliği’ne başvurdu, yasaklamanın kabul edilemez olduğunu söyledi.

Antalya Barosu; Onur Haftası ve yürüyüşünü, şehirde LGBTİ+ etkinliği yapılmasını 15 gün süreyle yasaklayan Antalya Valiliği’ne dilekçe yazdı. Baro, Valiliğin yasağı geri almasını talep etti.

Baro, Onur Haftası’nın dünyanın birçok yerinde kutlandığını, Antalya’da ise “3. Antalya LGBTİ+ Onur Haftası” adıyla ve Biz Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Derneği organizasyonu ile bir dizi etkinlik ve Onur Yürüyüşü ile kutlanmasının planlandığını hatırlatarak süreci şöyle özetledi:

“Dernek tarafından 14-16 Haziran tarihlerini kapsayan etkinliklerin duyuruları yapılmıştır.  Ne var ki, etkinliklerin ilk iki günü programları 14 – 15 Haziran 2019 tarihlerinde kısmen gerçekleştirilebilmişken, Valilik Makamının, 15.06.2019 tarih 46914323-7420-(12470) sayılı oluru ile İlimiz sınırları Onur Yürüyüşü ve akabinde düzenlenecek basın açıklaması ile bu ve benzeri tarzda düzenlenmek istenilen eyleme destek mahiyetindeki eylem/etkinliklerin yanı sıra aynı konunun devamı niteliğindeki tüm etkinliklerin 15 gün süre ile yasaklandığı, Antalya Emniyet Müdürlüğü’nün aynı tarihli basın bülteni ile öğrenilmiştir.”

Yasaklama kararı Anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı

Yasaklama kararının Anayasa ve Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa Sözleşmesi İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınan “Düşünce ve İfade Özgürlüğü”, “Düşünceyi Açıklama ve Yayma Özgürlüğü Eşitlik İlkesi ve Ayrımcılık yasağı”, “Örgütlenme Özgürlüğü”, “Toplantı ve Gösteri Özgürlüğü” ve “Kültürel Yaşama Katılma Hakkı”nı ihlal ettiğini belirten Baro şöyle devam etti:

“Benzer bir kararın İzmir Valiliği tarafından da alındığı bilinmekte olup, söz konu kararın yürütmesinin İzmir 1. İdare Mahkemesi tarafından durdurulmuş olduğu hatırlatırız.

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin pek çok ve Birleşmiş Milletler tavsiye kararlarına da aykırılık teşkil eden söz konusu yasak benzeri başka yasaklara ilişkin olarak, Ulusal Mahkemelerimizce ‘de verilmiş kararlar mevcut olup, ekte Ankara Bölge İdare Mahkemesi 12. İdari Dava Dairesi sök konusu eylemlerin OHAL zamanında dahi yasaklanamayacağına dair 2019/93 Esas 2019/306 Karar kararı ile Ankara 13. İdare Mahkemesi’nin 2018/1279 Esas 2019/1205 Karar sayılı kararları bilgilerinize sunulmaktadır.”

“Etkinliklerin yasaklanması kabul edilemez”

Barışçıl toplantı ve gösteriler ile yürüyüşlerin düşünceyi açıklama özgürlüğünün kullanılması yöntemlerinden olduğunu hatırlatan Baro, “Gerek düşünce ve ifade özgürlüğü ile düşünceyi açıklama ve yayma hakkı, gerekse toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı, demokratik toplumun korunması zorunlu vazgeçilmez değerlerindedir. İdareniz, bu özgürlüklerin kullanılmasını sağlamakla ile görevli olup, toplumun bazı kesinlerini rahatsız edebileceği varsayımından hareketle söz konusu etkinliklerin yasaklanması kabul edilemez” dedi.

“Yasak bir an evvel kaldırılmalı”

Antalya Barosu, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, homofobi – transfobi gibi toplumda ayrımcılığa ve şiddete yol açan bakış açılarının ortadan kaldırılması ve bu tür saiklerle işlenen nefret suçları karşısında farkındalık yaratılması için çalışmalar yapmanın da Valiliğin görevleri arasında olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Bu nedenle, söz konusu yasaklama, idarenizin görev gereklerine de aykırı olup, destek sağlanmayan bir alanda ayrıca engeller yaratmak, toplumumuzdan silinmesi gerekli olana ayrımca yaklaşımlara örnek teşkil etmekle kalamayıp, nefret suçlarını olumlar nitelikte algı yaratmaktadır.”

Baro; Onur Yürüyüşü’nün Haziran ayı sonlanmadan yapılabilmesine imkan sağlayacak şekilde yasağın kaldırılmasını talep etti.

İlgili haberler:

Antalya Valiliği, 3. Antalya Onur Haftası’nı yasakladı!

Antalya Kadın Platformu: Valilik, yasağı kınamayı bile yasaklayarak suç işliyor

İHD Antalya Genel Kurulu’nda Onur Haftası yasağına tepki

HDP Antalya Milletvekili Bülbül: Onur Yürüyüşü’ne yasak hak ihlalidir, keyfî bir uygulamadır

ÇGD’den Antalya Onur Haftası ile dayanışma etkinliği

Antalya BİZ: LGBTİ+ kimliği engellenemez ve yasaklanamaz

 


Etiketler: insan hakları
İstihdam