26/11/2013 | Yazar: Ozan Uğur

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde Antep Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısıyla düzenlenen yürüyüş ve basın açıklamasına ZeugMadi LGBT de katıldı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde Antep Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısıyla bir yürüyüş ve basın açıklaması düzenlendi. Saat 17:30’da Balıklı Parkı’ndan başlayan yürüyüş Demokrasi Meydanı’nda yapılan basın açıklamasıyla son buldu. Yürüyüşe KESK’li kadınlar, HDK Kadın Meclisi ve ZeugMadi LGBT katıldı.
 
Gruplar önce Balıklı Parkı’nda bir araya geldi. Kısa bir süre burada sloganlar atarak bekledikten sonra meşalelerle birlikte yürüyüşe geçildi. Yürüyüş boyunca erbane eşliğinde sloganlar atıldı. “Susma haykır, kadına şiddete hayır”, “Erkek vuruyor, devlet koruyor”, “Susma haykır, lezbiyenler vardır” ve “Transfobik devlet, yıkacağız elbet” gibi birçok slogan eşliğinde Demokrasi Meydanı’na girildi.
 
Demokratik Kadın Platformu adına açıklamayı okuyan HDP Eş Başkanı Ferahnaz Bazo çocuk gelinler, zorunlu seks işçiliğine itilen Suriyeli göçmen kadınlar, gözaltında kadına yönelik taciz ve çıplak arama gibi işkenceler gibi birçok konuya değinirken “Siz doğurun devlet bakar diyen zihniyet çocuk ıslah evlerinde Pozantı’da olduğu gibi tacize ve tecavüze devam ediyor” şeklinde konuştu. Binlerce gazeteci, siyasetçi ve sendikacı kadının hâlâ tutuklu bulunduğuna değindi.
 
Bazo, Rojava’lı kadınların sorunlarıyla Van’da iklimle ve sistemle aynı anda baş etmek zorunda olan depremzede kadınların yaşadıkları zorluklarla dayanışmak gerektiğine değindi. Kadınların hayatın her alanında erkek devletin çıkardığı zorluklarla ba şetmek zorunda olduğunu söyleyen Bazo “Eşcinsel, Biseksüel ve Trans kadınlara yönelik şiddet her geçen gün artmakta ve devlet bu taciz, tecavüz ve cinayetlere sessiz kalmakta hatta açılan davaları da sürüncemede bırakmaktadır. Artık bu olayların faillerinin nefret suçları kapsamında yargılanması gerektiğini vurguluyoruz,” dedi.
 
Eylem basın açıklamasının okunmasının ardından sloganlarla, alkışlarla ve zılgıtlarla sona erdi.
 
Fotoğraf: Nazım Daştan 

Etiketler: kadın
İstihdam