29/05/2014 | Yazar: Hayriye Kara

Antep Valiliği Mülteci-Der’in seminerinden Mazlum-Der’in katılımını gerekçe göstererek çekildi. Açıklama ise, ‘Mazlum-Der’in Başbakan’ı sinirlendirmesi!’

Antep Valiliği: ‘Mazlum-Der’in Olduğu Toplantıda Yokuz!’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Antep Valiliği Mülteci-Der’in seminerinden Mazlum-Der’in katılımını gerekçe göstererek çekildi. Açıklama ise, “Mazlum-Der’in Başbakan’ı sinirlendirmesi!”
 
Mültecilerle Dayanışma Derneği’nin (Mülteci-Der) Kaos GL’nin de katılımıyla mülteci ve sığınmacıların yaşam koşulları, bulundukları ilde hizmetleri erişimleri ile ilgili Antep’te düzenlediği seminere; Antep Valiliği Mazlum-Der’in katılımı gerekçe göstererek toplantıdan çekildi. Valilik; çekilme gerekçesini ise Mazlum-Der’in Başbakan’ı “sinirlendirmesi” olarak açıkladı.
 
KaosGL.org’a konuşan Mülteci-Der Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Eda Bekçi, “Gaziantep Valiliği’nin üslubu, takındığı tavır ve  toplantıdan çekilme gerekçesi, insan hakları  temelli bir dernek olan bizleri  çok üzmüş, kamu gücünün sivil toplum üzerindeki baskı ve dilediğini yaptırmaya yönelik dayatma anlayışı şaşkınlıkla karşılanmıştır” dedi.
 
Kamu ve sivil toplum birlikte mültecileri konuşacaktı
Bekçi, seminerin örgütlenme sürecini ise şöyle aktardı:“Mültecilerle Dayanışma Derneği (Mülteci-Der) ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu arasında 27 Aralık 2012 tarihinde imzalanan EIDHR/2012/310-609 sayılı ‘Uydukentler: İzleme ve Raporlama (Satellite Cities Monitoring and Reporting)’ isimli sözleşme kapsamında Gaziantep, Çorum, Erzurum, Manisa, Adana ve Çanakkale illerinde mülteci ve sığınmacıların yaşam koşulları, bulundukları ilde hizmetlere erişimleri ile ilgili alan araştırmaları gerçekleştirildi.”
 
“Elde ettiğimiz alan verileri  ışığında,  yerel sivil toplum örgütleri ve kamu kurumları katılımı ile Gaziantep ilinde 27 Mayıs 2014 tarihinde mülteci hakları semineri  yapılması planlanmış,  mültecilerin yaşam koşulları ve hizmetlere erişimlerine dair proje çalışma bulgularını tartışmaya açmak, kamu kurumları ve yerel sivil toplum örgütleri mülteci çalışmaları ortak paydasında  bir araya getirmek hedeflenmiştir.
 
“Toplantı hazırlıkları, 2014 yılı mart ayında başlamış, proje koordinatörümüz Gaziantep valisini ziyaret ederek toplantı davetimizi ve katılımcı listemizi kendisine sunmuştur. Akabinde valilik,  Göç İdaresi Müdürlüğü’nün toplantıya katılımı/ desteği konusunda Göç İdaresi’nden bildirim almaları halinde toplantının daha verimli ve doğru bir zeminde olacağını ifade eder bir geri dönüş yapmış, tarafımızca Göç İdaresi Müdürlüğü’ne destek talebimiz iletilmiş ve bu destek alınmıştır.”
 
Valilik destek vermişti
Valilik, görüşmelerin ardından toplantıya katılacaklarını ve hatta toplantının ortak bir çalışma olmasını istediklerini belirtti. Sürecin devamında Valilik toplantıya hiçbir malî katkıları olmamasına rağmen kendi logolarını ekleyerek toplantı programını baştan düzenledi.
 
Valilik’ten programa müdahale
Valilik’in yeniden düzenlediği programda ise bir değişiklik vardı. Gönderdikleri yeni toplantı programında, Mazlumder ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, sivil toplum katılımcı listesinden çıkartılmıştı. Valilik Af Örgütü’nün “yanlışlıkla çıkartıldığını” söylerken; Mazlum-Der’in olmasını kesinlikle istemediklerini söyledi.
 
“Mazlum-Der Başbakan’ı sinirlendirdi, yokuz!”
Mülteci-Der’in Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu ile görüşmelerini ise Bekçi şöyle anlatıyor:
 
“Toplantı tarihimizden bir gün önce, dernek idari koordinatörümüz, proje koordinatörümüz ve dernek yönetim kurulu başkanı olarak ben Gaziantep iline gelerek, sabah saatlerinde Vali yardımcısı Nursal Çakıroğlu’nu ziyaretle  meseleyi yüz yüze konuşmak istedik ve görüştük. Yanlış anlaşılma umudu ile görüşmeyi dilediğimiz konu, çok keskin ve tartışılamaz bir şekilde rededildi, Mazlum-Der’in katılımı halinde vali yardımcısı Nursal Çakıroğlu kesinlikle toplantıya katılmayacağını ve konuyu baş valiye de ileteceğini beyan etti, biz Mülteci-Der olarak böyle bir devlet refleksini anlayamadığımızı, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarını bir araya getirmeyi hedeflediğimizi Mazlumder davetini geri çekmeyeceğimizi ancak valiliğin katılımlarını beklediğimizi beyan ettik ve ayrıldık.
 
“Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu Mazlumder ile bir araya gelmek istememelerine gerekçe olarak; Aralık 2012 tarihinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Gaziantep valiliği ve yerel sivil toplum örgütleri temsilcileri ile bir akşam yemeği yediği bu yemekte katılımcıların söz alarak Başbakana soru ve sıkıntıları aktardıklarını, dönemin Mazlum-Der başkanının ise on beş dakika kadar konuştuğunu ancak soru sormayarak adeta başbakana akıl verir şekilde kabaca bir üslupla konuştuğunu, soru yahut sıkıntı iletmediğini toplantının maksadının dışına çıktığını ve kendilerini zor durumda bırakarak Başbakanın çok sinirlendirdiğini beyan etmiştir.”
 
Kamu kurumları toplantıya katılmadı
Toplantı Göç İdaresi Müdürlüğü dışında davetli hiçbir kamu kurum ve temsilcisi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve davetli pek çok yerel sivil toplum örgütünün katılımı olmadan gerçekleştirildi.
 
Bekçi Valilik’in tutumunu ise şu sözlerle eleştirdi: “Gaziantep Valiliği’nin üslubu, takındığı tavır ve  toplantıdan çekilme gerekçesi, insan hakları  temelli bir dernek olan bizleri  çok üzmüş, kamu gücünün sivil toplum üzerindeki baskı ve dilediğini yaptırmaya yönelik dayatma anlayışı şaşkınlıkla karşılanmıştır.
 
Sivil topluma devlet müdahalesi
“Sivil dayanışma ve örgütlenme hakkı devlet erki ve militarizmden bağımsız, özgür düşünme ve hareket edebilme anlayışı ile doğmuş, sivilleşmeye muhalif hantal devlet geleneğimizle uzun zamandır devam eden mücadeleler ile bu günlere ulaşmıştır. Ancak üzülerek anlıyoruz ki halen bu anlayış korunmaktadır.
 
“Mülteci-Der olarak, Mazlum-Der özelinden bağımsız, insan hakkı ve onuruna saygılı hak ve insani yardım temelli tüm sivil toplum hareketinin dayanışma anlayışı ile ortak bir duruş sergilemesi gerektiğini ve kamu gücünün baskı ve yönlendirmelerine karşı ortak bir akıl geliştirmesi gerektiğini düşünüyoruz, bu düşüncemiz ile de Gaziantep valiliği talebini reddettiğimizi ve toplantımızı tüm davetli sivil toplum örgütlerinin davetlerinin korunması ile devam ettirdiğimizi, davetimize yanıt vererek katılacağını beyan eden dernek, meslek odası ve diğer sivil toplum örgütlerinin toplantıya katılmamalarını gerekçelendirmelerini diliyoruz.”  

Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam