30/10/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

Kadın ve Futbol Çalıştayı Sonuç Raporu dijital ortamda yayınlandı: “Futbolcuların cinsel yönelimlerine saygı gösterilmeli.”

“Antrenörler futbolcuları cinsel yönelimlerini ifşa etmekle tehdit ediyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kadın ve Futbol Çalıştayı Sonuç Raporu dijital ortamda yayınlandı: “Futbolcuların cinsel yönelimlerine saygı gösterilmeli.”

Kadınlar için Spor ve Fiziksel Aktivite Derneği, Kadın Futbol Kulüpleri Derneği ve Okan Üniveritesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Spor Yöneticiliği Bölümü ortaklığında 26 Nisan 2018’de gerçekleşen Kadın ve Futbol Çalıştayı; açılış konuşmaları, panel konuşmaları ve grup çalışmaları verileri ile Pınar Öztürk ve Erdem Göktürk tarafından raporlaştırıldı. Rapor, “Kızlar Sahada” desteği ile basıldı.

Kadın futbolunda iletişim, sponsorluk ve yönetim alanlarının konuşulduğu Kadın ve Futbol Çalıştayı'nın sonuç raporunda, kadınların cinsel yönelimleri ve giyim, saç modeli gibi fiziksel özellikleri sebebiyle tehdit altında oldukları kayda geçti.

“Kısa saçlı kadınlar iyi oynasa bile takıma alınmayacağı tehdidi ile karşı karşıya”

Çalıştay’ın grup çalışmaları kısmında; kadın futboluna ilişkin toplumsal algıda karşılaşılan, futbolculuk açısından karşılaşılan, federasyon temelli, kariyer planlarında yaşanan ve kadın olmaktan kaynaklı yaşanan sorunlar masaya yatırıldı.

Çalışmada kayda geçen sorunlardan birkaçı şöyle:

“Bazı antrenörlerde ve yöneticilerde homofobi var. Futbolcuların ‘kadın gibi’ görünmesi isteniyor. ‘Erkek gibi hareket etme’ deniliyor. Örneğin kısa saçlı kişilerin kariyerleri önüne engel konuluyor ve cinsel yönelimleri sorgulanıyor. Giydikleri kıyafetlere kadar karışılıyor. Milli takımda kası saçlı olmama kuralı olduğu, kısa saçlı kızlar çok iyi olsalar dahi milli takıma alınmayacakları konuşuluyor.”

“Antrenörler cinsel yönelimlerini ailelerine söylemek konusunda futbolcuları tehdit ediyor.”

“Toplumda futbolun kadının fiziksel yapısının bozacağına ve kadınsı görünümün kaybolacağına dair bir görüş var.”

“Antrenörlerin çoğunluğu erkeklerden oluşuyor. Bazı antrenörlerin kadınlar ve kız çocuklarıyla kurdukları iletişimde problem yaşaması, futbolcuların futbolu bırakmasına neden olabiliyor.”

“Sporcuların ailelerinde cinsiyetçi bir bakış açısı hakim, aileler kendi çocuklarının futbola katılımını desteklemiyor örneğin şort giymelerine izin vermiyor.”

“Hakem olma sürecinde ve yükselmelerde cinsiyet eşitliği gözetilmiyor. Erkekler en üste kadar yükselirken kadınalr belli bir yere kara yükselebiliyor. Yükselme süreçleri Anayasa’ya ve İstanbul Sözleşmesi’ne aykırı.”

“Kriterler ve atamaları düzenleyen talimatnamede kullanılan dilde cinsiyet ayrımcılığı var. Talimatnamelerde erkekler ‘hakem’ olarak geçerken, kadınların ‘kadın hakem’ olarak geçmesi kadınları doğrudan dışlıyor.”

“Futbolcuların cinsel yönelimlerine saygı gösterilmeli”

Bu sorunlara ilişkin getirilen çözüm önerilerinden birkaçı ise şöyle:

“Antenörler, futbolculara makyaj ve saç uzatma konusunda baskı yapmamalı. Futbolcular kadın kimliğinden önce sporcu kimliği ile yani sportif perforansıyla kabul edilmeli.”

“Futbolcuların cinsel yönelimlerine saygı gösterilmeli.”

“Görünürlüğü arttırmak adına reklamlarda kadın hakemlere yer verilmeli, afiş ve broşürlerde görünürlük arttırılmalı ve erkek hakemlerle eşit temsil sağlanmalı.”

“Talimatnamelerde toplumsal cinsiyete duyarlı bir dil kullanılmalı”

Kadın ve Futbol Çalıştayı Sonuç Raporu’na buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: yaşam, spor
nefret