21/09/2011 | Yazar: Gülistan Aydoğdu

Hayatı tutuklamalarla ve gözaltında geçen Kürt yazar ve düşünce insanı Musa Anter katledilişinin 19. yılında kendi sesinden hazırlanan 1 saat 45 dakikalık ses enstalasyonu ile anıldı.

Hayatı tutuklamalarla ve gözaltında geçen Kürt yazar ve düşünce insanı Musa Anter katledilişinin 19. yılında kendi sesinden hazırlanan 1 saat 45 dakikalık ses enstalasyonu ile anıldı.
 
Anter, 20 Eylül 1992 Kültür ve sanat festivali için gittiği Diyarbakır’ın Seyrantepe mahallesinde kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce katledilmişti. 
 
Öldürüldüğü yere karanfiller bırakan katılımcılar daha sonra konuşmalar yaparak dağıldılar. En küçük çocuğu olan Dicle Anter’in eşi Helin Anter’in hazırladığı “Apê Musa” isimli ses enstalasyonu 16-25 Eylül tarihleri arasında Saraykapı’daki kahvehanede dinlenebilecek.
Musa Anter’in öldürüldüğü Seyrantepe semtinden başlayarak Saraykapıda bulunan Köşem kahvehanesine kadar giden ana yollara “Ape Musa” yazılı yön tabelaları asıldı.
 
Helin Anter Yaptığı açıklamada “Bu çalışma uzun emek, çalışmanın sonucunda ortaya çıktı. Anter’in çocukları Anter’i ziyarete geldiklerinde birlikte yaptıkları sohbetleri kaydetmişler. Ben bu kayıtları bir araya getirip, montajlayıp bu çalışmayı çıkardım. Neden kahvehane diye sorarsanız, bunun bir nedeni aslında kahvehanelerin geçmişteki rolleri üzerinden. Çünkü teknolojinin olmadığı dönemlerde kahvehaneler bilgi, düşünce, bilgilenme mekanı olarak kullanılmış, ortaya çıkış nedenleri de bu aslında. Bir de Fransız Devrimi sırasında oynadıkları roller düşünülürse! Musa Anter’in sesinden sohbetlerin en uygun mekan bu kahvehaneler diye düşündüm.” dedi.
Neden fotoğraf yok sorusuna ise Helin Anter şöyle cevap verdi; “Ben bu çalışmanın sergi havasında olmasını istemedim. Tam tersi sadece ses çalışması olsun ve dinleyenler kendilerini Ape Musa ile baş başa hissetsin diye düşündüm.”
 
Helin Anter son olarak Ape Musa adına pek çok site açıldığını ama Ailesinin kurduğu http://apemusa.com ‘un resmi site olduğunu ve sürekli yenilendiğini söyledi.
 
Ayrıca Diyarbakır Dicle Kültür Merkezi’nde, Musa Anter adına Özgür Gündem Gazetesi tarafından bu yıl 16.sı verilen basın şehitleri ödül töreni düzenlenecek.

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam