30/12/2010 | Yazar: KAOS GL

İstanbul Üniversitesi yönetiminin talebiyle, İstanbul 1.

'Aradığın Şey Çantamda Değil, Kafamda' Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İstanbul Üniversitesi yönetiminin talebiyle, İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nce alınan karar neticesinde Fatih ilçesi sınırlarında bulunan üniversitelerde polis aramalarına tam yetki verilmesi İstanbul Üniversitesi öğrencileri tarafından okul önünde protesto edildi. ‘’Aradığın şey çantamda değil, kafamda’’, ‘’İstanbul Üniversitesi yarı açık cezaevi’’ yazan pankartları okulun giriş kapılarına asan öğrenciler sloganlarla İstanbul Üniversitesi Rektörü Yunus Söylet’e tepki gösterdi ve istifaya çağırdı. Öğrenciler adına basın açıklaması yapan Oğuz Yüksek, alınan kararın sıradan bir karar olmadığını belirterek, ‘’Bu karar üniversitede bilime, akademik özgürlüğe vurulmuş bir darbedir. Karar hukuken incelendiğinde de açıkça hukuka aykırıdır. Bu denli bir karar açık bir şekilde üniversiteyi cezaevine çevirerek ve bütün öğrencilerin İstanbul Üniversitesi’nde okuyan on binlerce öğrencinin polis tarafından baskı altına alınması ve özel eşyaları dahi aranarak taciz edilmesi anlamına gelecektir ’’ dedi.

Açıklamanın ardından öğrenciler, fakültelerine kadar yürüyerek ve sloganlarla protestolarını sürdürdü. Üst araması yaptırmadan ve kimlik göstermeden toplu şekilde okullarına giriş yaptı.
 
REKTÖR, ARAMA KARARINI TWİTTER'DA SAVUNDU
İÜ Rektörü Yunus Söylet, polise 1 yıl boyunca üniversite içi ve yakınında istediği kişiyi arama yetkisi veren kararı savunarak, “Bu kadar 5 yıldır her sene imzalanıyor” dedi. Söylet sorunun bu sene ilanın duvara asılması olduğunu belirterek, ilanı asan kişiyi de bulacaklarını vurguladı.

İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt'taki fakülte, yüksekokul ve idare binalarında polise 1 yıl boyunca istediği an ve istediği şekilde arama yapma yetkisi veren kararla ilgili olarak Rektör Yunus Söylet, dün akşam Twitter’dan açıklamalarda bulundu.

Açıklamasında Twitter’ın da etkisiyle solcu öğrencilere karşı pervasız ifadeleri dikkat çeken Söylet, bu kararın 5 senedir her sene tekrarlandığını vurguladı. Bu sene önceki senelerden farklı olarak kararın fakülte kapılarına asıldığını belirten Söylet, kararı astıran kişinin kellesini isteyeceğini düşündüren bir ifade de kullandı.

Söylet, öğlen saatlerinde de Twitter’daki açıklamalarını özetleyen, daha resmi dille yazılmış yazılı bir açıklama yaptı.

Söylet’in Twitter’daki açıklaması şu şekilde:

“Bu aksam İrak' tan dondum, zaten 2 gundur telefonum susmadi. Polis aramasi ile ilgili surekli degisik kanallar aradilar”

“Beni takip edenler icin bu aksam soyleyebileceklerim sunlar: Bu mahkeme kararlari 2005 yilindan sonra her yil tarih geldiginde rutin alinmis”

“Mahkeme kararlarini baslatan onceki rektorumuz ! 2 yildir biz de devam etmisiz, bu yil benim imzam yok, imza yetkili R.Yard. yaziyi yollamis”

“Bu yazinin amaci surekli kontrol degil, cok acil durumlarda hazir karara dayanarak polisten acil yardim talep etmek”

“Simdiye kadar da İstisnai olarak amaca uygun kullanildi, fakat ilk kez duvarlara asilmis. Astiran guvenlikte sorumlu olan genel sekreter”

“Ancak yarin sabah etrafli bir degerlendirme yapacagim, hukukcu arkadaslari da cagirdim. Cogunlugun guvenligi bir yanda, ozgurluk kisitlamasi diger yanda”

“Ben 1974-1980 arasinda universitede okudum, terorun ortasinda idik, binlerce genc insan olduruldu, kullanilip atildilar, yazik oldu”

“Ulke binlerce fidanini yitirdi, asil anne ve babalar. Ogrenci hareketlerini orgutlemek ve bunlara canak tutmak alcakca, asagilik bir durum”

“Dengeyi ve ortayolu arayacagiz, bize emanet edilen 74000 ogrenciyi 40-50 profesyonel eylemcinin serrinden korurken ozgurlugu de tepelememeli”

“Lutfen yarini bekleyin,yanlisimiz varsa duzeltiriz,masum ogrencilerimizi tedirgineden uygulama varsa yaptirmayiz, hukuki yanini tam anlamaliyim”

“5 yildir her yil rutin olarak mahkemeden alinan kararin duvarlara astirilmasi ve ogrencinin tahrik ve rencide edilmesi de cok ilginc”

“Ogrenciler uzerinden senaryo gayretleri varken duvarlara 5 yildir olan bir karari asarak bu tahrik ve asagilamanin niye yapildigini mutlaka anlayacagim, iyi geceler”


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam