28/11/2006 | Yazar: İsmail Alacaoğlu

Arjantin Yüksek Mahkemesi Travesti ve Transeksüel Kimlik İçin Mücadele Derneği’ni (ALITT) yasal olarak tanıdı.

Arjantin Yüksek Mahkemesi Travesti ve Transeksüel Kimlik İçin Mücadele Derneği’ni (ALITT) yasal olarak tanıdı. Ülkedeki travesti ve transeksüeller için çok önemli olan bu karar Arjantin’deki değişimin de göstergelerinden biri.

KAOS GL

Arjantin Yüksek Mahkemesi Travesti Ve Transeksüel Kimlik İçin Mücadele Derneği’ni (ALITT) yasal olarak tanıma kararı aldı. Böylece Mahkeme daha önce Arjantin Adalet müfettişliği ve sivil mahkeme tarafından açıklanan ve ALITT’in amacının kabul edilemez olduğunu öngören kararı geçersiz kıldı.

Yüksek mahkemenin kararı ALITT’e yasal tanınma hakkıyla birlikte transgender topluluğu adına tarafsız savunuculuk yapması hakkını da verdi. Mahkeme derneğin yasal statüsünün inkar edilmesinin ayrımcılık ve derneğin özgürlüğüne bir saldırı olacağını, bu yüzden böyle bir karar verildiğini açıkladı.

Uluslararası Gey ve Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu’nun (IGLHRC) transgender ve intersex danışmanı Mauro Cabral, kararla ilgili memnuniyetini ifade ederek ‘ALITT’in yasal olarak tanınması Arjantin’de yaşayan travesti ve transeksüellerin insan hakları için mücadelede çok önemli ve kritik bir adım’ dedi.

Yine bu ay içinde Arjantin’in Mendoza Bölgesi Yerel Ceza Kanunu’ndaki ‘günlük hayatında karşı cinse ait kıyafetler giyenlerin cezalandırılması’nı hükmeden ve transgenderların kimliklerinden dolayı cezalandırılmalarına yol açan 80. madde yürürlükten kaldırılmıştı.

Arjantin 29 Haziran’da tarihindeki ilk ulusal travesti ve transeksüel yürüyüşüne sahne olmuştu.

Kaynak: iglhrc.org, 22 Kasım 2006

Çeviren: İsmail Alacaoğlu



Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam