29/03/2017 | Yazar: Yıldız Tar

Jáuregui, ülkedeki ilk onur yürüyüşünün örgütleyicilerinden biriydi.

Arjantin’de bir metro durağı: Utanmamızı öğreten bir toplumda onur! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

1996’da hayatını kaybeden tarihçi, gazeteci, LGBTİ aktivisti Carlos Jáuregui’nin ismi Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te metro durağına verildi. Jáuregui, ülkedeki ilk onur yürüyüşünün örgütleyicilerinden biriydi.

Latin Amerika’nın LGBTİ hakları söz konusu olduğunda önde gelen ülkelerinden Arjantin’in başkenti Buenos Aires’teki bir metro durağının duvarlarını ülkenin ilk onur yürüyüşü temsilleri süslüyor.

Başkentteki metro durağı bundan böyle 1984’te kurulan Arjantin Eşcinsel Topluluğu örgütünün ilk başkanı Carlos Jáuregui’nin adıyla anılacak.

“Bize utanmamızı öğreten bir toplumda onur politik bir karşılıktır”

1992’de ülkedeki ilk Onur Yürüyüşü’nü de düzenleyen Arjantin Eşcinsel Topluluğu Başkanı Jáuregui’nin görseli ve onur yürüyüşü metro duvarlarına resmedildi. Duvarda Jáuregui’nin en meşhur sözlerinden biri de yazıyor:

“Bize utanmamızı öğreten bir toplumda onur politik bir karşılıktır.”

Jáuregui hakkında

Tarihçi ve gazeteci de olan Jáuregui, ülkedeki LGBTİ hareketinin önde gelen isimlerinden biriydi. 1996 yılında AIDS’e bağlı komplikasyonlar sonucu yaşamını yitirdi. Hayatını kaybettiği 20 Ağustos günü ülkede Cinsel Çeşitlilik İçin Aktivizm Günü ilan edildi.

Arjantin, eşcinsel ve biseksüel erkeklerin kan bağışlayabildiği, LGBT’lere dönük ayrımcılığa karşı hükümet komisyonunun çalıştığı bir ülke. Evlilik eşitliği de Arjantin’de 2010’dan beri yasal. 


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret