03/12/2009 | Yazar: Kaos GL

Salı günü akşamı vefat eden yazar Cahide Birgül, ailesi, arkadaşları ve okurları tarafından uğurlandı.

Arkadaşları Cahide Birgül’ü Uğurladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Salı günü akşamı vefat eden yazar Cahide Birgül, ailesi, arkadaşları ve okurları tarafından uğurlandı.

Yazar Cahide Birgül 1 Aralık Salı günü Ankara'da annesinin evinde vefat etmişti. Birgül uzun süredir kanser tedavisi görüyordu.

Birgül'ün cenazesi bugün (Çarşamba) Karşıyaka Camii'nde kılınan öğle namazından sonra Karşıyaka Mezarlığı'na defnedildi.
 
Cahide Birgül’ün cenazesine ailesinin yanı sıra çok sayıda arkadaşı katıldı. Cenazeye eşlik eden arkadaşları yazarın mezarını çiçeklerle kapladılar.
 
Siyah Pembe Üçgen İzmir ile Kaos GL dernekleri yazarın cenazesine çelenk gönderdi. Kadın Eserleri Kütüphanesi ile birlikte Müjde Ar ve Şirin Tekeli de çelenk gönderen isimler arasındaydı.
 
Cahide Birgül (Sesveren) 9 Nisan 1956'da Ankara'da doğdu. İlk ve orta öğreniminden sonra A.D.M.M.A. Mimarlık bölümünü bitirdi. 15 yıl süreyle Ankara'da bir devlet kuruluşunda çalıştı. Bu sırada yazdığı Radyo Oyunları ve Arkası Yarın'lar TRT Ankara Radyosu'nda yayımlandı. 1993 yılı ilkbaharında İstanbul'a taşındı. "Fotoğraflar", "Düşlerin İçinden" ve "Biblolar" adlı tiyatro oyunlarını yazdı. Deneme türü bazı yazıları Pazartesi dergisinde yayımlandı. 28 yaşında bir oğlu var.
 
Yapıtları:

Gölgeler Çekildiğinde, Metis (1998)
Geceye Uyananlar, Oğlak Yayıncılık (2000)
Aklın Yolu Bindir, Talat Halman Kitabı Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları (2003)
Ah Tutku Beni Öldürür müsün?, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları (2004)
Eflatun Koza, Cahide Birgül, 1. Basım: Eylül 2009, Everest Yayınları
 
Kaos GL Kadın Kadına Öykü Yarışması jüri üyeliği de yapmış olan Cahide Birgül için kaosgl.org’da yayınlanmış yazılar:

Cahide Birgül Aramızdan Ayrıldı
 
Yazar Cahide Birgül hayatını kaybetti. En son “Eflatun Koza” romanı yayınlanan Birgül kanser tedavisi görüyordu. Cenazesi Çarşamba öğle namazından sonra Ankara Karşıyaka Mezarlığına defnedilecek.
 
Tam bir teslimiyettir; kendimi bırakırım
 
“İki senaryoyu bir arada yazabilirim, araya bir tiyatro oyunu sıkıştırabilirim, ama roman yazarken onunla baş başa kalmam gerekir. Çok tutkulu bir aşk yaşarken sevgilinizle bir odaya kapanmanız gibidir durum. O odada olanlar, yaşanan her şey çok mahrem, çok ikinizin arasındadır. Siz orada, kimsenin bilmediği, bilmesini istemediğiniz şeyler yaşarken, hiçbir senaryo, hiçbir başka metin kapıyı aralayamaz, kafasını uzatamaz içeri.”
 
Bir aşkın izinde…
Senden her ayrıldığımda ‘bu son defa’ diye düşünmeden edemiyorum…
Bu aşk, Virginia’nın kaleme aldığı bir romanda sonsuzluğa ulaşacaktı: Orlando. O yıllarda bir eleştirmen, Orlando hakkında “edebiyattaki en uzun ve en sevimli aşk mektubu” diyecekti.
 
Kaos GL Dergisi 100. Sayisindan
 
“Eflatun Koza”ya Dair Okuyucu Notları
 
Kitabın edebi başarısı, güçlü anlatımı ve öyküsünün yanı sıra, eşcinselliğin kendi olağanlığında romana yansımış olması da, eşcinsel okurlar olarak özlemini çektiğimiz bir yapıta dönüştürmüş kitabı. Birgül’ün güçlü kalemi ve sahiciliği ile anlattığı eşcinsellik öyküsü, eşcinseller için güzel bir hediye olmuş.
 
Yasemin Öz yazdı.
 
Cahide Birgül’den “Eflatun Koza”
“Eflatun Koza”, Cahide Birgül’ün kahramanlarına sordurduğu soruların izini sürüp, kendi cevaplarını öğrenmekten korkmayanlar için…
Hülya Sur yazdı.
 
Cahide Birgül ile muamma
Cahide Birgül, kanımca Türk edebiyatının gerginlik ustasıdır. Tetik anını anlatır. Onun dünyasının büyüsü de budur zaten. Evet, bütün iyi romancılar gibi Cahide de şunu bilir. En yalın anlatımıyla, ‘Hiçbir şey göründüğü gibi değil’dir.
Yıldırım Türker yazdı.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam