20/12/2008 | Yazar: Semih Varol

Daha önce kendisi de Türkiye’de sığınmacı olan IRanian Queer Railroad - IRQR direktörü Arsham Parsi, Türkiye’deki İranlı sığınmacıları ziyaret etti ve ardından bir mektup kalem aldı.

Daha önce kendisi de Türkiye’de sığınmacı olan IRanian Queer Railroad - IRQR direktörü Arsham Parsi, Türkiye’deki İranlı sığınmacıları ziyaret etti ve ardından bir mektup kalem aldı. "Türkiye'ye 28 Ekim 2008’de IRQR için kişisel mülteci dosyaları ile ilgili çalışmaya geldim. Kayseri, Niğde, Isparta ve Konya ya İranlı sığınmacılar için ziyaretlerde bulundum. İran’dan kaçma sebepleri ve şu an Türkiye’deki durumları ile ilgili saatlerce görüştüm..." Semih Varol, Kaos GL için çevirdi.

Türkiye ye 28 Ekim 2008’de IRQR için kişisel mülteci dosyaları ile ilgili çalışmaya geldim. Kayseri, Niğde, Isparta ve Konya ya İranlı sığınmacılar için ziyaretlerde bulundum. İran’dan kaçma sebepleri ve şu an Türkiye’deki durumları ile ilgili saatlerce görüştüm. 18 Ekim’de Ankara’daki BMMYK ofisi ile görüştüm. IRQR için güncel bir rapor hazırladım ve BMMYK’ya sundum. Elimden gelen yardımı yapabilmek için birkaç sığınmacı ile Ankara ya geldim.

Türkiye’de çok zor şartlar altında yaşayan, durumları acil olan birkaç sığınmacı için beraber çalışıyoruz. Peyman ve 13 ay önce Türkiye ye gelen 26 yaşındaki İranlı gey ekonomik ve duygusal açıdan çok zor durumda. Şehrin ücra bir köşesinde küçük bir dairede 5 mülteci ile beraber yaşıyorlar.

Neli 38 yaşında kadın transeksüel. 14 ay önce gelmiş Türkiye’ye. Duygusal açıdan desteğe ihtiyacı var.

Naval 18 yaşında erkekten kadına, 21 yaşındaki kadından erkeğe kardeşi Tarmin ile yaşıyor. İkisi de çok kötü durumdalar. IRQR yetersiz kaynağı nedeniyle bu güne kadar onlara yardım edemedi. Ama bir yolunu arıyor. Hossein ve Shayan 5 aydır bekleyen İranlı gey çift. Aileleri nerede olduklarını bilmiyor. Hiçbir not bırakmadan kaçmışlar. Onlar da duygusal açıdan çok zor durumdalar.

Çok şükür ki IRQR ile buluşmadan birkaç gün sonra Peyman, Naval, Neli, Hossein ve Shayan Ankara’daki BMMYK tarafından mülteci statüsü kazandı. Fakat daha birçok kişi bekliyor. Neli kendisine IRQR’nin çok yardım ettiğini, hayatını değiştirdiğini söyledi. 14 aylık bir stresten sonra sonunda Kanada’da olabileceğim. O günden sonra queer kardeşlerimiz için IRQR’yi destekleyeceğim.

Peyman: Tüm yardımları için IRQR ye nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum. Kanada elçiliği ile görüşeceğim. Umarım yakın bir zamanda beni çağırırlar çünkü finansal açıdan daha fazla dayanamayacağım. Türkiye de kalmak için vereceğimiz para kalmadı artık.

Mülteci dosyaları üzerinde çalışan BMMYK’ya çok teşekkür ederim. Binlerce mülteci ile uğraşmak zor ama onlar çok destekçi ve etkili. Ayrıca John ve tüm sponsorlarımıza teşekkür etmek istiyorum tüm ulaşım giderlerimizi karşıladığı için.

IRanian Queer Railroad - IRQR

info@irqr.net


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam