05/12/2008 | Yazar: Yasin Erkaymaz

Yasin Erkaymaz

Asılsız bir bildiri yine gündemde... Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Yasin Erkaymaz
Geçtiğimiz sene birçok kişinin mail adresine Adalet Bakanlığı'nın logosu kullanılarak sahte bir bildiri geldi. Birçok internet ortamında yer buldu bu sahte bildiri. Geçtiğimiz sene yaşadığımız bu olay üzerine Pozitif Yaşam Derneği olarak Adalet Bakanlığı ile irtibata geçerek bu bilginin doğruluğunu sınadık ve Adalet Bakanlığı Nisan 2007 de bu mailin kendileri ile ilgisi olmadığını resmi web sitesinde duyurdu.

Ama ne yazık ki yine bu sene aynı mail ve bilgilendirme bazı sitelerde hala yer buluyor...
[[Bu link gibi|http://turkiyeningidisati.blogspot.com/2008/11/tc-adalet-bakanligi-duyurusu.html]] bir çok benzeri web ortamında tekrar güncel bir bildiriymiş gibi yayınlanıyor. Asılsız olan bu bildiri, HIV ile yaşayanlara yönelik ön yargıları arttırdığı gibi ve HIV/AIDS konusunda bilgi sahibi olmayan kişilerinde tedirgin olmasını ve yanlış bilgilendirilmesine neden oluyor.

HIV sadece insan vücudunda varlığını devam ettirebilen ve yaşayabilen bir virüstür. Virüs hava ile temas ettiğinde bulunduğu sıvı (kan, cinsel sıvılar) kuruduğunda virüsün varlığı sona erer ve etkisiz hale gelir. Sıvının yoğunluğu ve miktarı kuruma süresini kısaltabilir ya da uzatabilir. Bir kaç damla kan 5-10 saniyede hava ile temas ettiğinde kuruyacaktır ve dolayısıyla herhangi bir bulaştırma durumu yaşanmayacaktır. Genelde uzmanlar HIV'in dış ortamda ki varlığının şartlara göre 20 dakika ile 2 saate kadar bir sürede sonlanacağını söylerler. Nemli bir ortamda sıvının kuruması daha uzun zaman alırken kuru bir ortamda çok daha çabuk kuruyacaktır.

İnsan derisi mukoza diye adlandırılan geçirgen bölgeler dışında (Penis başı, dil, ağız içi gibi) süngerimsi bir yapıda değildir. Yanı vücudunuzun dış deri katmanı herhangi bir sıvıyı deri altına çekmez. Bu nedenle eğer açık bir yara durumunuz yoksa sağlam bir deri tabakasından, herhangi bir durumda karşı tarafın sıvısının (kan ya da cinsel sıvı) deri altına geçmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

Bu sahte bildiride, sinema tiyatro gibi yerlerde oturmadan önce iğne bırakılmış mı diye koltukları kontrol etmeleri ya da herhangi bir lokanta da kürdan kullanırken dikkatli olmaları gerektiği gibi asılsız ve konu hakkında bilgisi olmayan kişilerin korkutulmasına yönelik söylemler vardı. Bir iğnenin üzerinde bulunan kan miktarı saniyeler içerisinde bulaştırıcılığını yitirecektir, ya da kullanılmış bir kürdan üstündeki kan yoğunluğu da yine aynı şekilde saniyeler içinde kuruyacaktır. Dış ortamdan virüsün alınması ile ilgili herhangi bir vaka bugüne kadar kaydedilmemiştir.

Sonuç olarak HIV dış ortamda varlığını sürdüremez ve bütünlüğü bozulmamış bir deriden kana karışamaz.

Maillerinizi bekliyoruz: heranlamdapozitif@kaosgl.org

Konuyla ilgili yazılar:

[[HIV/AIDS ile ilgili yanlış bilgiler ve gerçekler (2)|http://www.kaosgl.org/node/2157]]

[[HIV/AIDS ile ilgili yanlış bilgiler ve gerçekler (1)|http://www.kaosgl.org/node/2106]]

[[Her Anlamda Pozitif]]

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam