12/04/2012 | Yazar: Nilay Vardar

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu öncülüğünde birçok sivil toplum örgütü, "İnsanlık savaş için günde 4,4 milyar dolar harcıyor, Türkiye GSMH’nın yüzde 2,4’ünü askeri harcamalara ayırıyor. Peki dünya son 10 yılda daha güvenli mi?" dedi.

Askeri Harcamalar İnsanlığı Harcıyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu öncülüğünde birçok sivil toplum örgütü, "İnsanlık savaş için günde 4,4 milyar dolar harcıyor, Türkiye GSMH’nın yüzde 2,4’ünü askeri harcamalara ayırıyor. Peki dünya son 10 yılda daha güvenli mi?" dedi.

 
Uluslararası Barış Bürosu ve Uluslararası Politik Etütler Enstitüsü’nün ilan ettiği "Askeri Harcamalara Karşı Eylem ve Direniş Günü"nde Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu öncülüğünde birçok sivil toplum örgütü, "askeri harcamalar insanlığı harcıyor, daha iyi bir dünya için askeri harcamalara karşı birleşelim" dedi.
 
Mor ve Ötesi’nden Kerem Kabadayı’nın Galatasaray Lisesi önünde okuduğu basın açıklamasında, dünyadaki askeri harcamalarla, silahlanmanın ekonomik, sosyal ve insani maliyetlerinin halkın sırtına yüklendiğini belirtti.
 
Açıklamaya göre, son on yılda askeri harcamalar yüzde 50 arttı; bu da dünyadaki üretimin yüzde 2,5’i yani 1630 milyar dolar demek.Bu harcamaların yüzde 43’ü Amerika Birleşik Devletlerine (ABD) ait.
 
"İnsanlık savaş için günde 4,4 milyar dolar harcıyor. Yetkililer bunun güvenlik için olduğunu söylüyor. Son 10 yıla bakınca dünya daha güvenli bir yer olmuş mudur?"
 
Büyümenin arkasındaki tablo
Kabadayı açıklamada, Türkiye’de hala silah alımının gizlilik gerekçesi ile Sayıştay denetimi dışında tutulduğunu, bu yüzden de kimsenin hesap sormadığını belirtti.
 
Türkiye’nin 2011 Gayri Safi Milli Hasılası (GSMH) 772 milyar dolar; büyüme oranı 8,5.
 
Açıklamadaki bilgilere göre, Türkiye GSMH’nın yüzde 2,4 yani 17,5 milyar dolarını askeri harcamalar oluşturuyor. Bu rakam NATO ortalaması yüzde 2’nin de üzerinde.
 
Türkiye dünyada 15.sırada
Son beş yılda, asker harcamalar yüzde 40 arttı. Bu rakamlarla Türkiye dünya askeri harcamalar listesinde  15. sırada. 2010’da silah alımına 3,6 milyar dolar harcandı.
 
Açıklamada, zorunlu askerlik nedeniyle 15 ay üretimden koparılan insanların maliyeti de eklendiğinde Türkiye’de toplam üretimin yüzde 5’i askeri ve iç güvenlik konularına harcanıyor.
 
"Her Türkiyeli, yıllık gelirinin 440 lirasını silahlanmaya ayırıyor; 2012 asgari cüret 701 lira. Eğitime ve sağlığa yüzde 3 ve 4 bütçe ayrılan Türkiye’de askeri harcamalara bu kadar bütçe ayrılması çok tehlikeli."
 
"Devletin büyüklüğü, barışa verdiği değerle anlaşılır"
Türkiye’nin Dünya Barış Endeksi’nde 128. sırada olduğunu söyleyen Kabadayı, "Bir devletin büyüklüğü, orduyla, başka ülkelere gönderdiği askerle, savaşa ve silahlanmaya ayırdığı bütçeyle değil, barışa ve insana verdiği değerle anlaşılır" dedi.
 
Kabadayı, 2010 yılında acil insanı yardım gereken yedi ülkenin toplam talebi 305 milyon dolar iken en büyük silah üreticisi Lockheed Martin’in 2010 kârı bu rakamın tam 10 katı olduğunu söyledi.
 
Dünyada silah ticareti içindeki en büyük 200 firma içinde iki Türk firması Aselsan ve MKEK de var.
 
Uluslararası Barış Bürosu’ndan Colin Archer, petrol rezervlerinin azaldığı günümüzde, ülkelerin savaşa girmesinin muhtemel olduğunu buna karşı küresel bir mücadele yürütülmesi gerektiğini söyledi.
 
Çağıran kurumlar
Barış için Sanat, Barış için Vicdani Red/ Kadın ve Vicdani Red, Başak Kültür ve Sanat Vakfı, Başkent Kadın Platformu Derneği, Çocuklar İçin Adalet Takipçileri, DÖH, DSİP, Düşünce Suçu’na Karşı Girişim, Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe, ICAN, KAMER, Kürd Vicdani Red Hareketi, Info-Türk Vakfi, Kadın Dayanışma Vakfı, Kaos GL Dernegi, Küresel Eylem Grubu, Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu, Mayınsız Bir Türkiye Girişimi, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, Sarmaşık Derneği, Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Dernegi, Uçan Süperge, Uluslar arası Baran Tursun Vakfı, Van Kadın Derneği, Yeşiller, Yüzleşme Derneği. (bianet)

Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: insan hakları
İstihdam