08/02/2013 | Yazar: Kaos GL

Askerlik şubem aile hekimine, aile hekimim ise psikiyatriye sevk edilmek üzere yeniden şubeme; şubem de aile hekimimin sevki ile askeri hastaneye gönderdi

Askeriye Eşcinsel Realitesiyle Yüzleşmek Yerine Yokuşa Sürüyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Askerlik şubem aile hekimine, aile hekimim ise psikiyatriye sevk edilmek üzere yeniden şubeme; şubem de aile hekimimin sevki ile askeri hastaneye gönderdi
 
Bu rapor alma tanıklığı KaosGL.Org’a gönderildiğinde Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik henüz Resmi Gazete’de yayınlanmamıştı.
 
Yönetmelik değişmeden “aile hekimi” uygulamasının başladığını gösteren bu tanıklığı bize ulaştığı gibi yayınlıyoruz.
Öncelikle bağlı bulunduğum Üsküdar Askerlik Şubesi’ne gittim; üniversite lisans diplomasıyla gittiğimde iki yıl tecil hakkımın olduğunu biliyordum. Sonra tecil işlemleri başladı, beni muayeneye; bağlı bulunduğum aile hekimliğine gönderdiler.
 
Şubeden aile hekimine; aile hekiminden tekrar şubeye!
 
Askerlik şubesinden aldığım aile hekimine sevk belgem ile aile hekimine gittim ve psikiyatrik bir rahatsızlığım var, beni lütfen psikiyatriye gönderin dedim. Nedenini ısrarla sorunca da “eşcinselim” diye cevap verdikten sonra sağ olsun aile hekimim hemen yardımcı olup askerlik şubesinden aile hekimliğine aldığım sevk kâğıdına “psikiyatriye sevk edilmiştir”diye yazarak tekrar askerlik şubesine gönderdi.
 
Askerlik şubesinden askeri hastaneye
 
Askerlik şubesinde gerekli evrak işlerini hallettikten sonra kapalı bir zarf verildi, zarfın üstünde Haydarpaşa GATA Psikiyatri servisine sevk edilmiştir yazıyordu. Zarf kapalıydı ve açmamam gerekiyordu ben de açmadan ertesi günü Haydarpaşa Gata’ya gittim.
 
Okuduklarıma ve duyduklarıma dayanarak, işimi kolaylaştırmak adına askeri hastaneye giderken (normalde asla yapmadığım şeylerdir) biraz feminen giyinip ve yüzüme hafif bir fondöten, göz kalemi, rimel ve ruj ile makyaj yaparak gittim ki çok daha fazla uğraşmayayım diye. Haydarpaşa GATA Baştabiplikte kapalı zarfımı açtırıp onaylattım ve psikiyatri kliniği sekreterliğinden sıra numaramı aldım, beklemeye başladım.
 
Psikiyatr aile görüşmesi istedi
 
Sıra bana gelmişti psikiyatr ile görüşmek için odasına girdim, psikiyatr kadındı (ilk görüşmem olduğu için biraz gergindim) ve daha rahat konuşarak şikâyetin nedir diye sorunca “eşcinselim” dedim. Bir kaç basit soru sordu, transseksüelliğe yatkın mısın, epilasyon yapıyor musun gibi. Aileme açık olup olmadığımı sordu “açığım ailem biliyor” diye yanıtladım, aile görüşmesi istedi. Sonra MMPI testi ve ev-ağaç-insan resmi çizme gibi bazı psikolojik testler için, psikolojinin yolunu tuttum. Testleri aldım dışarı çıkarak bir ağaç altında (hastanenin bahçesinde) çözmeye başlamadan evvel annemi aradım ve “aile görüşmesi istiyorlar gelmen gerekiyor” dedim ve annem gelene kadar testleri tamamlayıp sonuçlarını beklemeye başladım, bu arada annem geldi.
 
Ben dışarıda beklerken psikolog asteğmen annemle görüştü
 
Annemi aile görüşmesi yapacak olan psikolog asteğmenin yanına götürdüm ve ben dışarıda 15-20 dakika bekledim. Aile görüşmesi bitti ve annem yanıma geldi. Aile görüşmesinde annem, benim eşcinsel olduğumu, erkek bir sevgilim olduğu gibi ve biraz da onların duymak istediği eşcinsel profilini gözünde canlandırarak beni anlatmış. Makyaj yapar, feminendir, dışarıda hemen belli olur gibi bazı bilgiler vermiş.
 
Lambda’yı biliyor musun, bildiğin gey dergisi var mı!
 
Test sonuçları ve aile görüşmesi sonucu için tekrar psikiyatra gittim. Fakat ilk gittiğim kadın psikiyatr değil, “hoca” diye hitap edilen bir Doç. Tabip Yarbay vardı karşımda. Eşcinselliğimle ilgili bazı sorular sordu; Lambda’yı biliyor musun, üye misin, kadın olmayı düşünüyor musun, bildiğim gey dergiler var mı gibi sorular sordu. Hepsini cevapladım ama kadın olmak istiyor musun sorusuna “ben bedenimden memnunum” diyerek cevap verdim ve çıktım.  Evraklarımı bekledim, evraklarımı aldım, rapor yazdırmam gerektiği söylendi. Doktor “psikoseksüel bozukluk” yazarak imzasını ve kaşesini bastığında aslında “pembe teskere”yi alacağımı anlamıştım.
 
Raporum yazıldı; sıra sağlık kurulunda
 
Rapor yazdırmak için psikoloji servisine gittim; öncesinde sağlık kurulundan sıra numarası ve bunları onaylatma gibi işlemleri hallettim. Raporum yazıldı ve sağlık kuruluna çıkmak için bana verilen sürede verdikleri telefon numarasından arayıp bilgi aldım ve sağlık kuruluna kabul edildiğimi söylediler. Görüşmenin saatinde orada hazır bulundum, ismim okundu ve görüşmeye girdim.
 
Sana askerliğe elverişli değildir kararı verdik!
 
Sağlık Kurulunda dokuz on tane doktor vardı. İlk girişteki doktor ismimi sordu, benim dosyama baktı “sana askerliğe elverişli değildir kararı verdik” dedi. Parmak izim alındı ve sonucu beklemeye başladım.
 
Raporumdaki “psikoseksüel bozukluk” şubemin verdiği belgede geçmiyor
 
Sonuç kâğıdını iki saat kadar bekledikten sonra aldım ve askerlik şubesine götürdüm orda on dakikada işlerimi hallettim. Bana bir kâğıt verildi; verilen kâğıtta “askerliğe elverişli değildir” gibi askerlikle artık ilişiğimin kalmadığını ifade eden bir cümle yazıyordu. Yani eşcinsel olduğumun anlaşılmasına sebep olacak “psikoseksüel bozukluk” gibi bir ifade yazmıyordu. Artık askerlikten ve bunun iş hayatımdaki yükünden kurtulmuş oldum.
İlgili haberler:
 
“Pembe Tezkere”ye Aile Hekimi Onayı!
 
TSK’dan Eşcinsel Askerler İçin “Sorma-Söyleme” Hazırlığı mı?
 
Eşcinsellik “Suçu” İşleyen Subaylar İşten Atılacak!

Etiketler: insan hakları, askerlik
nefret