21/04/2015 | Yazar: Ömer Akpınar

Trans haklarına ilişkin Avrupa düzeyindeki en önemli tavsiye kararı, yarın Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’ne sunulacak.

Avrupa Konseyi PM’ye trans haklarına ilişkin tavsiye kararı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Trans haklarına ilişkin Avrupa düzeyindeki en önemli tavsiye kararı, yarın Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’ne sunulacak.
 
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Avrupa düzeyinde cinsiyet kimliği ayrımcılığının sona ermesi için sunulacak bir tavsiye kararını yarın görüşecek.
 
Trans hakları kararına CHP’li vekilden destek
 
AKPM’nin ilk LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) Hakları Genel Raportörü Håkon Haugli’nin sunacağı karara, Avrupa Konseyi Eşitlik ve Ayrımcılık ile Mücadele Komisyonu Başkanı seçilen CHP Milletvekili Gülsün Bilgehan da imzacı oldu.  
 
Kararla birlikte, Parlamenter Meclisi’nin kişilerin cinsiyet kimliklerinden ötürü maruz kaldığı ayrımcılığı araştırması ve Avrupa Konseyi üye devletlerine transların insan haklarının geliştirilmesi için tavsiyelerde bulunması öngörülüyor.
 
Transların ortak sorunu: İşsizlik ve şiddet
 
Avrupa trans ağı Transgender Europe’un (TGEU) açıklamasına göre, 33 Avrupa ülkesinde translar cinsiyet kimliklerinin yasal olarak tanınması için kısırlaştırmaya, boşanmaya ve/veya zihinsel hastalık tanısı almaya zorlanıyor. İşsizlik ve transfobik şiddet de transların Avrupa çapında yaşadığı ortak sorunlar olarak dikkat çekiyor.
 
“Cinsiyet kimliğinin tanımasında beyan yeterli olmalı”
 
Tavsiye kararının yanı sıra, Avrupa Konseyi Eşitlik ve Ayrımcılık ile Mücadele Komisyonu’ndan Maltalı vekil Deborah Schembri, translara yönelik ayrımcılıkla ilgili bir rapor sunacak. Raporda cinsiyet kimliğinin yasal olarak tanınması için kişilerin beyanının yeterli olması gerektiğinin altı çiziliyor.
 
Malta Parlamentosu, intersekslere ve translara koruma sağlayan Cinsiyet Kimliği, Cinsiyet İfadesi ve Cinsiyet Özellikleri Yasası’nı bu ayın başında kabul etmişti. Maltalı LGBTİ aktivisti Ruth Baldacchino da, yasanın getirdiği değişiklikleri kaosGL.org’a anlatmıştı.  

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam