19/11/2008 | Yazar: Semih Varol

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyonu üyesi Thomas Hammerberg ‘tüm transeksüel bireyler, diğer gruplar gibi ayrımcılığa karşı aynı seviyede korunmalıdır’ dedi.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyonu üyesi Thomas Hammerberg ‘tüm transeksüel bireyler, diğer gruplar gibi ayrımcılığa karşı aynı seviyede korunmalıdır’ dedi. Transeksüel bireylerinin sorunlarının insan hakları tanımından, toplumdaki savunmasız grupların korunması, insan bedeninin bütünlüğü, insanlık dışı muamele görmeme haklarından çok uzak olduğunu söyledi.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyonu üyesi Thomas Hammerberg 18 Kasım’da Strasbourg’ta, toplumsal cinsiyet kimliğine dayalı transeksüel bireylerin hakları ve ayrımcılık ile ilgili insan hakları uzman toplantısı gerçekleştirdi.

Hammerberg ‘tüm transeksüel bireyler, diğer gruplar gibi ayrımcılığa karşı aynı seviyede korunmalıdır’ dedi. Transeksüel bireylerinin sorunlarının insan hakları tanımından (toplumdaki en savunmasız grupların korunması, insan bedeninin bütünlüğü, insanlık dışı muamele görmeme hakkı) çok uzak olduğunu söyledi.

Profesör Stephen Whittle, Jane Thomas ve Richard Koehler ‘Trangender Europe’u uzman olarak temsil ettiler. TGEU eş başkanı Julia Ehrt: ‘Transeksüel bireylerin yasal haklarından ve özgür irade hakkından feragat etmek zorunda kalması kabul edilemez’ dedi.

Birçok Avrupa ülkesinde cinsiyet değişikliğinin sağlanması önkoşulu nüfus sicilinin düzeltilmesi ya da üreme yeteneğinden sürekli biçimde yoksun olma haline bağlıdır.

Devletler kendi sınırları içindeki cinsel yönelim tabanlı insan hakları ihlalleri ve ayrımcılığı inkâr etmekte pek hevesliler.

2008 yılında 22 transeksüel birey öldürüldü. Son olarak Ankara’da Dilek İnce de bunlardan birisi.

Çeviren: Semih Varol

İlgili bağlantı: http://www.tgeu.org/news.php
Etiketler: insan hakları
nefret