08/05/2020 | Yazar: Yıldız Tar

Avrupa Parlamentosu’ndan 37 milletvekili Türkiye’ye dini inançları LGBTİ haklarını ihlal etmek için kullanmaya son verme çağrısı yaptı.

Avrupa Parlamentosu’ndan Diyanet’in nefretine tepki Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avrupa Parlamentosu’ndan 37 milletvekili, Diyanet’in nefret hutbesi ve ardından LGBTİ+’ları hedef alan nefret kampanyalarına ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a mektup yazdı.

Aralarında AP Başkan Yardımcıları ve LGBTİ İntergrup üyelerinin de olduğu 37 milletvekili mektuplarında Diyanet’in 24 Nisan’daki nefret hutbesinden endişeli olduklarını, LGBTİ’lerin ve HIV’le yaşayanların açıkça karalandığını belirtti.

Milletvekilleri, üst düzey yetkililerden gelen bu tarz yorumların Türkiye’deki LGBTİ kişiler üzerinde yaratacağı etkilerden dolayı da endişeli olduklarını vurguladı. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın eşcinselliği hastalıkla bir tutan konuşmasında LGBTİ’leri karalamak için nefrete başvurduğunu ve bu durumun açık bir bilgisizlik ve nefrete teşvik örneği olduğunu da ekledi.

“Nefret söylemine üst düzey siyasi destek kabul edilemez”

“Kamu personelinin beyanları başka destek açıklamalarına da yol açtı” diyen milletvekilleri, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Başdanışmanı İbrahim Kalın, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Sözcüsü, AKP Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar’ın ayrımcı açıklamalarını da hatırlattı ve şöyle devam etti:

“Nefret söylemine bu kadar üst düzey siyasi destek kabul edilemezdir ve üyelik sürecinde bir ülkeden beklentilerle de uyumlu değildir.”

Milletvekilleri nefrete tepki gösteren açıklamalar olduğunu da belirterek, Ankara ve Diyarbakır Barolarına açılan soruşturmalardan dolayı endişelerini de belirtti. Erdoğan’ın “Diyanet’e saldırı devlete saldırıdır” sözünü de hatırlatan vekiller, “LGBTİ kişilere dönük üst düzey kurum temsilcilerinden gelen bu nefretin sonuçları da oldu. LGBTİ’lere dönük nefret söylemi özellikle 26 Nisan Lezbiyen Görünürlük Günü ve sonrasında arttı. Bu durumun LGBTİ kişilere dönük daha fazla nefret söylemi ve nefret suçuna yol açmasından ciddi şekilde endişeliyiz” dedi.

“Din, LGBTİ hak ihlallerini meşrulaştırmak için kullanılamaz”

Mektupta Birleşmiş Milletler Din ve İnanç Özgürlüğü Özel Raportörü’nün dini inançların LGBTİ hak ihlallerini meşrulaştırmak için kullanılamayacağı şeklindeki açıklaması ve nefret söylemine ilişkin uluslararası düzenleme ve mahkeme kararları da hatırlatıldı.

Milletvekilleri, acil olarak bu yorumları kamusal alanda geri çekme ve dini LGBTİ toplumuna açık bir şekilde ayrımcılık uygulamak için kullanmaktan vazgeçmeye çağırdı. Vekiller ayrıca nefret söylemini kınayan barolara açılan soruşturmaları durdurmaya da çağırdı.

Mektubu imzalayan vekillerin tamamı şöyle:

Heidi HAUTALA, Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı

Dimitrios PAPADIMOULIS, Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı

Frederick FEDERLEY, Başkan Yardımcısı, Renew Europe Grubu

Frédérique RIES, Başkan Yardımcısı, Renew Europe Grubu

Alice KUHNKE, Başkan Yardımcısı, Yeşiller/European Free Alliance Group

Ernest URTASUN, Başkan Yardımcısı, Yeşiller/European Free Alliance Group

Gwendoline DELBOS-CORFIELD, Başkan Yardımcısı, Yeşiller/European Free Alliance Group

Terry REINTKE, Başkan Yardımcısı, Yeşiller/European Free Alliance Group

Marisa MATIAS, Başkan Yardımcısı, European United Left/Nordic Green Left

Marc ANGEL, Eşbaşkan, LGBTİ Hakları İntergrubu

Malin BJÖRK, Başkan Yardımcısı, LGBTİ Hakları İntergrubu

Maria WALSH, Başkan Yardımcısı, LGBTİ Hakları İntergrubu

Sophie IN’T VELD, Başkan Yardımcısı, LGBTİ Hakları İntergrubu

Evin INCIR, ÜyeAB-Türkiye Ortak Parlamento Komitesi

Abir AL-SAHLANI

Antoni COMÍN I OLIVERES

Brando BENIFEI

Dietmar KÖSTER

Chrysoula ZACHAROPOULOU

Evelyn REGNER

Francisco GUERREIRO

Hannah NEUMANN

José GUSMÃO

Karen MELCHIOR

Łukasz KOHUT

Magdalena ADAMOWICZ

Manuel BOMPARD

Nicolae ŞTEFĂNUȚĂ

Nathalie LOISEAU

Olivier CHASTEL

Pernando BARRENA

Petra DE SUTTER

Radka MAXOVÁ

Rasmus ANDRESEN

Rosa D’AMATO

Sylwia SPUREK

Tanja FAJON


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, din/inanç, siyaset
İstihdam