05/08/2010 | Yazar: KAOS GL

İspanyol BBVA Vakfı’nın 12 AB üyesi ülke, AB adayı Türk

Avrupa'da En Az Avrupalı Türkler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İspanyol BBVA Vakfı’nın 12 AB üyesi ülke, AB adayı Türkiye ile AB üyesi olmayan İsviçre’de yaptığı ankete göre, bu 14 ülke içinde ‘Kendini en az Avrupalı hisseden, Avrupa’da en az seyahat eden, ahlaki değerlere en fazla sahip çıkan, laikliği en fazla savunanlar’ Türkler.
 
İspanya ’nın önemli bankalarından BBVA’ya ait BBVA Vakfı’nın anketinde 14 ülkenin vatandaşlarına Avrupa ve Avrupa kimliği ile olan bağları, ekonomik ve siyasi değerleri, ahlaki ve dini konulardaki görüşlerini sordu.

Ankette Türkiye, kimlik, ahlak, din, laiklik gibi konularda diğer 13 ülkeden farklı bir profil çizdi.

Anket AB üyesi Bulgaristan, İtalya, Polonya, İspanya, Danimarka, Belçika, Fransa, Yunanistan, Portekiz, İsveç, İngiltere, Almanya; AB adayı Türkiye ve İsviçre’de yapıldı.

Kimlik: Kimliğini Avrupa’yla özdeşleştirmeye 1’den 10’a kadar puan verildi. Türkiye, 3.5 puanla en alttaydı. Onu 4.4 ile İngilizler ve 5.4 ile Fransızlar izledi. Türkiye’den ankete katılanların yüzde 87.7’si kendisini sadece ‘Türk’ olarak hissediyor.

Bayrak: ‘Kendimi ülke bayrağıyla özdeşleşmiş hissediyorum’ seçeneğine en fazla ‘evet’ yanıtı Türkiye’den geldi. Uluslararası spor müsabakalarında bir sporcu ya da takımın aldığı başarıdan en büyük gururu duyanlar da 10 üzerinden 9.2 ile Türkiye’den.

Devletçilik: Ankete katılan 14 ülkenin vatandaşının ortak görüşü: ‘Mevcut büyük sosyal dengesizliğin sorumlusu ekonomi piyasasıdır.’ Türkiye’den ankete katılanlar, 10 üzerinden 7.7 gibi yüksek bir oranla, ekonominin kontrolünde devletin çok önemli bir rol oynaması gerektiğini savunanların da başında geldi.

Laiklik: 14 ülke arasında laikliği en çok savunanlar, 10 üzerinden 8.9 oranıyla Türkler. Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması gerektiği konusunda 12 AB ülkesinin ortalaması ise 7.3’de kaldı. Öte yandan ‘Ahlaklı hareket etmek ve değerlere sahip olmak için bir dine inanmak gerekir’ görüşüne 14 ülke arasında en fazla destek veren Türkler oldu.

Başörtüsü: Okullarda başörtüsünün serbest bırakılmasına Türkiye’den katılanların yüzde 43.6’sı ‘evet’, yüzde 39.9’u ‘hayır’ ve yüzde 9.8’i ‘bilmiyorum’ yanıtını verdi. Bu oranlar kipanın serbest bırakılmasında yüzde 22.1 ‘evet’, yüzde 57 ‘hayır’ ve yüzde 8.9 ‘bilmiyorum’, haç sembollerinin serbest bırakılmasında da yüzde 27.4 ‘evet’, yüzde 55 ‘hayır’ ve yüzde 8.6 ‘bilmiyorum’ oldu.

Farklı kimlikler, ötekiler: Eşcinseller arasında evlilik, evlenmeden çocuk sahibi olma, cinsel ilişki açısından eşi aldatma, ötanazi, kürtaj, boşanma gibi ahlaki konulara en çok karşı çıkan Türkler olurken, onu Yunanlılar ve Polonyalılar izledi.

Dünyaya ilgi: Türkiye’de dahil ankete katılan tüm ülkelerde, insanların en çok yaşadığı kent, bölgesi ve ülkenin haberlerine ilgili gösterdiği anlaşıldı. Ancak Avrupa ve Avrupa dışındaki ülkelere dair gelişmeler konusunda Türkiye’nin diğer ülkelere göre ‘daha ilgisiz’ olduğu görüldü.

Seyahat: Ankete göre iş, eğitim veya turistik sebeple herhangi bir Avrupa ülkesine seyahat edenler arasında, Türkiye en geride. Onu Bulgarlar ve Yunanlılar izledi. Avrupa’da en çok seyahat edenler ise Danimarkalılar, İsveçliler ve İsviçreliler. (aa)


Etiketler: yaşam
İstihdam