09/01/2010 | Yazar: İdil Engindeniz

1982 yılına kadar eşcinselliğin suç olarak kabul edildiği Portekiz'de cuma günü ilk aşamayı geçen eşcinsel evliliğine dair kanun tasarısının ardından Fransız Libérati

Avrupa'da Eşcinsel Evliliği Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

1982 yılına kadar eşcinselliğin suç olarak kabul edildiği Portekiz'de cuma günü ilk aşamayı geçen eşcinsel evliliğine dair kanun tasarısının ardından Fransız Libération gazetesi Avrupa'daki genel duruma dair bir haber yaptı. 

Lucie le Houezec tarafından hazırlanan haberde, Katolik ve muhafazakâr geleneğe sahip olan Portekiz'de milletvekillerinin eşcinsel evliliği ilk aşamada onayladığı ama aşırı sol ve yeşillerden gelen “evlat edinme izni” önerisini reddettikleri belirtiliyor. AFP kaynaklı bir diğer haberde de, 2005 yılında İspanya'da eşcinsel evliliğin yasallaşmasının ardından karara muhalif olan yüz binlerce insanın sokağa döküldüğü hatırlatılıyor, Portekiz'de ise bunun tersine kararın ciddi bir muhalefetle karşılaşmadığı belirtiliyor. 

Le Houezec'in haberinde Avrupa'da, eşcinsel evliliğine dair ülkeler arasında ortak bir tutum olmadığı ve her ülkenin kendi yasal düzenlemesini yaptığı ifade edilirken ülkelerle ilgili temel bilgiler şu şekilde verilmiş:
 
Hollanda, 2001'de eşcinsel evliliğine izin veren ilk ülke oldu. Ülkede, eşcinsel çiftlerin evlat edinme hakkı da bulunuyor. Bu hak Büyük Britanya ve Danimarka tarafından da tanınmış durumda.
 
Belçika, iki yıl sonra Hollanda'nın izinden gidiyor, onun ardından İspanya da eşcinsel evliliği yasallaştırıyor.
 
Eşcinselliğin 1972 yılına kadar yasadışı kabul edildiği Norveç'te Ocak 2009'dan itibaren evlilik ve evlat edinme hakları yasalaşmış durumda. Dört ay sonra İsveç de aynı düzenlemeye gidiyor ve bir adım daha ötesine geçerek Kilise'nin eşcinsel evliliklere dair kutlamaları reddedemeyeceğini hükme bağlıyor.
 
Lüksemburg'da Haziran 2009'daki seçimlerin ardından eşcinsel çiftlere evlilik yolu açıldı ama proje hâlâ değerlendirme aşamasında.
 
Fransa'da on yıl önce yürürlüğe giren ve kısa adıyla PACS olarak bilinen düzenleme aynı cinsten çiftlerin birlikte yaşadıklarını resmi olarak onaylatmalarını ve malvarlığı, vergi, toplumsal haklar gibi konularda evli çiftlerin yararlandığı hakların pek çoğundan istifade etmelerini sağlıyor. PACS ile o dönem için ilerici bir uygulamaya imza atan Fransa bugün pek çok Avrupa ülkesinin gerisinde kalmış durumda.
 
Libération'un haberinde, geçtiğimiz Kasım ayında Montpellier'nin Sosyalist Parti mensubu belediye başkanı Hélène Mandroux'nun Fransa'daki bütün belediye başkanlarına, eşcinsel evliliğin meşrulaştırılması çağrısında bulunduğu ve “evlilik, her şeyden önce birbirini seven iki kişinin birliğidir” dediği belirtiliyor. (Liberation)

Fotoğraf: AFP'den Francisco Leong, 10 Ekim 2008
 

Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam