27/10/2006 | Yazar: KAOS GL

Uluslararası Gey ve Lezbiyenler Birliği (ILGA) Avrupa Örgütünün 10. yıl konferansı Sofya'da başladı. Konferansa Türkiye'den Kaos GL katılıyor. KAOS GL

Avrupalı eşcinseller Sofya'da buluştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Uluslararası Gey ve Lezbiyenler Birliği (ILGA) Avrupa Örgütünün 10. yıl konferansı Sofya'da başladı. Konferansa Türkiye'den Kaos GL katılıyor.

KAOS GL

Uluslararası Gey ve Lezbiyenler Birliği (ILGA) Avrupa Örgütünün 10. yıl konferansı 26 Ekim’de Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da başladı.

Avrupa'nın çeşitli ülkelerindeki eşcinsel örgütlerin temsilcilerinin katıldığı konferansın açılışına, Bulgar devlet adamlarının gelmeyerek sadece mesaj göndermeleri dikkat çekti.
Bulgaristan Adalet Bakanı Georgi Petkanov mesajında, "2007 yılında Avrupa Birliğine (AB) katılacak Bulgaristan'ın, insanlar arasında cinsel, etnik ve dini ayrım yapmayan bir mevzuata sahip olduğunu" belirtti. ILGA Avrupa Örgütünün insan haklarının savunulması alanında önemli rol oynadığını kaydeden Petkanov, konferansın yapıldığı yer olarak Sofya'nın seçilmesinin kendileri için gurur kaynağı olduğunu bildirdi.

Avrupa Komisyonu Bulgaristan Delegasyonundan konferansa katılan Fernando Pontekanto, açılış konuşmasında, yapılan büyük reformlara rağmen Avrupa'da halk arasında eşcinsellere bakış açısının hala eskisi gibi taraflı olduğunu ileri sürerek, bunun değişmesi için sivil toplum örgütlerine büyük görevler düştüğünü söyledi.



Toplantıya katılan Finlandiya'nın Sofya Büyükelçisi Koko Jansen de gey, lezbiyen ve transgenderların Avrupa'nın her yerinde ayrımcılığa maruz kaldığını ileri sürdü. Jansen, bu durumun Avrupa Birliği'nin temel prensiplerine aykırı olduğunu vurguladı.
Hollanda'nın Sofya Büyükelçisi Vill Vandaher de cinsel yönelim farklılıklarının utanılacak değil, gurur duyulacak bir durum olduğunu söyledi ve "Bu farklılıkların açıkça ortaya konulabilmesi, her şeyden önce insanların vazgeçilmez hakkı olmalıdır. Gey ve lezbiyenlerin eşit haklar için verdiği mücadele son derece zordur, ama başarılamaz değildir" diye konuştu.

Konferansa Türkiye'den Kaos GL katılıyor. Kaos GL adına Bulgaristan’a giden Burcu Ersoy, İsmail Alacaoğlu ve Yasemin Öz konferansta Türkiye'deki eşcinsellerin sosyal örgütlenmeleri ve bu örgütlerin devletle ilişkileri konusunu anlatacak.

29 Ekim Pazar günü sona erecek olan ILGA-Avrupa yıllık konferansıyla ilgili değerlendirmeleri önümüzdeki hafta sayfamızda okuyabilirsiniz.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam