02/06/2009 | Yazar: Kıvanç Tanrıyar

Avrupa Konseyi Uzman Transgender Toplantısı 18 ve 19 Kasım 2008’de Avrupalı transgender aktivistler Avrupa Konseyi temsilcileriyle ‘Transgender Bireylerin

Avrupa Konseyi Uzman Transgender Toplantısı
18 ve 19 Kasım 2008’de Avrupalı transgender aktivistler Avrupa Konseyi temsilcileriyle ‘Transgender Bireylerin İnsan Hakları Durumu ve Cinsel Kimlik Temelli Ayrımcılık’ konusunu tartıştı. Toplantı, İnsan Hakları Temsilcisi Thomas Hammerberg’in daveti üzerine Strasbourg’da Palais de l’Europe’da yapıldı. Toplantıda hukuk karşısında toplumsal cinsiyet, istihdam, şiddet, nefret suçları ve yapısal ayrımcılık, genç ve yetişkin transgender, iltica ve göç ve sağlığa erişim konuları tartışıldı.
 
Hukuk Karşısında Toplumsal Cinsiyet
Tüm Avrupa’da belge değişikliklerinden önce geri dönüşü olmayan transseksüellik durumunun tıbben teşhis edilmesi ve belgelendirilmesi gibi bir yasal zorunluluk olması transgender bireyin fiziksel bütünlüğünü ortadan kaldırmakla kalmıyor, tıbbi ve hukuki veçheleri etik olmayacak şekilde bulandırıyor.
Birçok Avrupa ülkesinde isim ve cinsiyet değişikliğinin yasal ön koşulu hala sterillik ve single olmak.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden Karen Reid, İnsan Haklarını ve Temel Özgürlükleri Koruma Konvansiyonu’nun 14. Maddesine (Ayrımcılık Yasağı) bağlı vakaların eksikliğinin altını çizdi. Transgender bireylerin her gün maruz kaldığı ayrımcılığın yaygınlığını göz önünde bulundurursak bu çok şaşırtıcı. 
 
İstihdam
Transgender bireylerin eğitime ve emek pazarına erişim oranı ciddi bir endişe kaynağı. Prof. Whittle transgender bireyler için emeğin üç değerini vurguladı: finansal güvenlik, sosyal hayata erişim ve sosyal adaptasyon. Transgender bireyler ters orantılı olarak ücret skalasının en altında yer alırken eğitim seviyeleri Avrupa ortalamasının üstünde (%48.2’sinin diploması ya da yüksek lisans diploması var, ulusal ortalama ise %27-30 arası.)
 
Şiddet, nefret suçları ve yapısal ayrımcılık
Sırbistan, Türkiye ve Fransa’dan korkunç manzaralar, devletlerin toplumsal cinsiyet kimliği temelli insan hakları ihlallerine karşı savaşamadıklarını bir kez daha ortaya koyuyor. Vatandaşlar bedenlerinin fiziksel bütünlüğünü sağlaması gereken insan haklarından, devlet görevlilerinin ve sağlık uzmanlarının gaddar ve keyfi muamelesinden korunmaktan mahrum. Sadece 2008 yılında tüm dünyada 22 transgender birey öldürüldü.
 
İltica ve göç
Genelinde toplumsal cinsiyet, özelinde transgender temelli travma tedavisi, sağlık hizmetlerine erişim ve diğer mültecilerin tacizinden korunma düzeltilmesi gereken noktalar olarak saptandı. Toplumsal cinsiyet ifadesi temelli taciz, şiddet ve kovuşturma transgenderların iltica sebepleri arasında olmasına rağmen resmen iltica sebebi olarak tanınmıyorlar.
 
Sağlık Erişimi
Transgenderların Avrupa’da sağlık erişimi değerlendirildiğinde, çoğunluğun ameliyat ve hormon tedavileri için gereken minimum devlet bütçesinden mahrum bırakıldıkları ortaya çıkıyor. Sağlık bakım personelinin zararlı davranışları yüzünden transgender bireylerin translık durumuyla ilgili olmayan rutin sağlık bakımdan kaçınması endişe verici. Prof. Whittle araştırmasında Avrupalı transgender bireyler arasında istikrarlı biçimde gündeme gelen sorunun sağlık bakım uzmanlarının uygunsuz ya da tacizkâr davranışları olduğunu ortaya koyuyor.


Etiketler: insan hakları
İstihdam