31/01/2008 | Yazar: Barış Sulu

Hülya Avşar’ın eşcinsellerin uğradıkları ayrımcılığa dikkat çektiği y

Avşar özgürlükçü, Bayraklı homofobik Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hülya Avşar’ın eşcinsellerin uğradıkları ayrımcılığa dikkat çektiği yazısına karşı Bayraktar Bayraklı’nın yaptığı homofobik açıklamalara Kaos GL okurları tepki gösterdi. Barış Sulu’nun haberi.

Her sabah olduğu gibi bu sabah da ajanstan gelen haberleri okurken bir haber daha çok ilgimi çekti ve linke tıkladım. Günlerdir Hülya Avşar’ın kendi dergisinde yazdığı yazı hakkında homofobik yorum yapılmasını bekliyordum, şaşkınlıkla karşılamadım açıkçası. Tirajı Türkiye koşulları içinde gayet yüksek olan bir gazetenin köşe yazarı olan Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı yorumlamıştı bu yazıyı. Bayraklı’nın kendi sitesinde belirttiği üzere, hafızlığı ilkokulda tamamlamış, İmam-Hatip öğrenimi ardından İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nde ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde öğrenim görmüş.

Bayraktar’ın kızgınlığı ise Hülya Avşar’ın "Bana göre asıl bölücüler eşcinselleri saymayanlardır. Bunun başörtüsünden ne farkı var ki? Hem başörtülülerin hem eşcinsellerin arkasındayım. Ama bence eşcinsellerin problemleri daha büyük" sözlerine olmuş. Bayraklı, "Bu açıklamalar hakaret içermektedir. Çünkü eşcinseller ve eşcinsellik eylemi Allah tarafından yasaklanmıştır" demiş ve eklemiş:

"Bu sözleri söyleyenler haddini aşmıştır. Eşcinselle türban takmayı benzeştirmek akıl, hatta insanlık dışı bir söylemdir. Bu söylemleri dile getiren klinik vakadır. Böyle yorumlarda bulunanlar kendi ruh sağlığını kontrol ettirmeli. Ben bütün Anadolu kadınlarını bu açıklamayı protesto etmeye çağırıyorum."

Bayraktar’ın homofobisine ‘Anadolu kadınları’nın da dahil olmasını istemesi Sosyoloji eğitimini gerçekten iyi aldığının göstergesi. İsminin başında Profesör ve Doktor ibareleri olan bir kişinin halkı galeyana getirmek istemesini de kendi adıma ürkütücü buluyorum.

Okurlarımız da aynı duygularda mı diye merak ettim ve sordum.

* Bayraktar'ın homofobik açıklaması değil, Avşar'ın özgürlükçü sözleri önemli

Bawer Çakır, 27, Gey

Hülya Avşar her yanlış saat gibi günde 2 kez doğruyu gösteriyor. Son yaptığı açıklama da bunun kanıtı. Lambdaistanbul'un homofobik kişi ve kurumlara verdiği ‘Hormonlu Domates Ödülleri’nin ilk sahiplerinden olmasının ironiliğine rağmen desteklenesi şeyler söyledi. Ülkemizde konu ayrımcılık olduğunda adı geçmeyen LGBT bireylere uygulanan problemli tavrın türbanlı kadınlara uygulanandan daha farklı olmadığını, eşcinsellerin yaşadıklarının çoğu zaman daha yaralayıcı ve sancılı süreçler olduğundan dem vurdu ve bütün gözleri bir anda yıllardır süregelen bu katmerli noktaya çevirtti. Elbette ki Avşar'ın yorumuna birileri karşı çıkacak, Allah'ın yasakladığı davranışlarla türbanı nasıl bir tutarsınız diye söyleneceklerdi. Prof. Dr. Bayraktar bunu ilk dillendiren kişi oldu. Ülkemizde Allah adına konuşmayı, Allah adına fetvalar vermeyi çok seven insanlar var ve bunlar konu eşcinsellik olduğunda hiç olmadıkları kadar katı, hiç olmadıkları kadar uzman, hiç olmadıkları kadar dindar oluyorlar. Yıllardır "ne suç, ne günah, yaşasın eşcinsel aşk" demiş bizler varoluşumuzun her şekilde günahla, ahlaksızlıkla, ayıpla sindirilmek istemesine karşı çalışıyor ve sesimizi gün geçtikçe daha da çok yükseltiyoruz. Bu sesi Prof. Dr. Bayraktar duymuyor olabilir ama bardağın boş tarafına bakmayı uzun süre önce bıraktık ve artık olumsuzlukları değil, olumlu adımları, gelişmeler, yorumları dikkate alıyoruz. Burda takılmamamız gereken Prof. Dr. Bayraktar'ın homofobik açıklaması değil, hormonlu domates almış Hülya Avşar'ın özgürlükçü sözleri olmalıdır.

*Sözlerinden cahillik akıyor

Anıl Yılmaz, 22, Gey

Anadolu kadını eşittir kafası türbanlı demek değildir, öncelikle bunu belirtmek isterim. Bayraklı kafasını inancından dolayı örten Trakya’daki kadınları da bir yandan yok saymış oluyor. Anadolu tabirini kullanma sebebi cahil kesimi ayaklandırmak istemesi bence. Cahillik akıyor sözlerinden ve insanları galeyana getirme çabası var. Dinin eşcinselliğe karşı kullanılması eskiden beri süregelen bir gelenek.

*Bayraklı Avşar’ı anlamamış

Berrin Ulus, 23, Heteroseksüel

Hülya Avşar başörtüsü ve eşcinselliği özgürlüklerin kısıtlaması olarak görmüş ve bunu dile getirmiş ama Bayraklı bu açıklamalardan Hülya Avşar’ın başörtüsünü ve eşcinselliği aynı kefeye koyduğunu düşünüp Hülya Avşar’ın bu sözleriyle aslında Türkiye’de yaşanan insan hakkı ihlallerini belirttiğini anlayamamış.

*Yorumsuz

Can Sarıkaya, 18

Hülya Avşar aklınca ezilen dayanışması profili çıkartmış, mantıklı olabilir. Ama Bayraktar Bayraklı’ya yorum dahi yapamam, yaptığım yorum cinsiyetçilikle suçlanır!

Avşar’ın ‘eşcinsel’ terimini kullanması olumlu bir gelişmedir

Evren Güvensoy, 17, Gey

2 yıl önce ‘Hormonlu Domates Ödülü’ne layık görülmüş olan Hülya Avşar’ın ani dönüşleri hepimizi hayretler içinde bırakmakta. Belki de gündeme oturmanın farklı bir yolunu buldu Avşar kızı. Pozitif bir tutum olarak görüyorum tavrını. Medyanın en gözde şahsiyetlerinden birinin ‘eşcinsel’ terimini kullanması olumlu bir gelişmedir. En azından insanların kulağına ‘eşcinsel’ tabiri gelmiş oluyor. Çevresindeki insanları cinsiyetlerine göre ayıran basit kimlikli insanları artık ciddiye bile almamamız gerektiğini düşünüyorum. Anadolu kadınlarının da kendi haklarını kendileri savunabilecek kadar akıllı olduğunu düşünüyorum. Böyle bir çağrıya kulak asmayacaklarına inanıyorum.

*Din hiç kimsenin tekelinde değil

Emre, 22, Gey

Öncelikle haberin yayınlandığı gazetenin kitlesinin her zamanki gibi kendini dünyanın merkezinde olduğu sanrısı içinde olduğunu söyleyebilirim. Müslümanlığı da sadece kendi dünyalarının değil herkesin merkezi olarak almışlar. Müslümanlığın yorumunu da kendi tekellerine almışlar. Bana göre Müslümanlıkta eşcinsellik yasak. Yani bu böyledir. Bütün dünya buna uymak zorunda. Ayrıca tabii ki haklar konusunda da karşılaştırma yapmışlar. Müslümanlıkla eşcinselliği nasıl karşılaştırırsınız siz diye. Yani insan hakları diye böğürerek kadınlara sadece başörtüsü takma hakkını savunan insanların aslında nasıl kendine demokratik olduğu her zamanki gibi görünmüştür. Başörtüsü - insan hakları, eşcinsellik – sapkınlık, günah. Tamamen laikliğe aykırı bir yorum. Ama sadece laikliğe aykırı olması değil diğer şeyler de var; yani dine dayalı olsa bile din hiç kimsenin tekelinde değil.

***

Okuyucularımız Hülya Avşar’ın açıklamalarına daha çok şaşırdıklarını gözlemledim yorumları okuyunca. Sanırım yıllarca homofobik açıklamaları duymak bizi artık şaşırtmayacak konumda şekillendirmiş. Şaşırdığımız ve bizi sevindiren, tabiri caizse “ünlü” kişilerin ağızlarından eşcinselliği savunucu sözler duymak.

Bayraklı’nın insan haklarından bahsederken sadece bir kısım insanların haklarından bahsedilemeyeceğini artık anlaması gerektiğini düşünüyorum. Türban ve eşcinsellik konusunun yan yana gelmesinden bu kadar rahatsız olacağına, sadece bir tarafın haklarını savunmayı görev bellemesini değil, -ütopik olsa da- başka başka hakları da savunabilme kapasitesini geliştirmesini diliyorum.

*Konuyla ilgili haberler:

[[Avşar: “Önce eşcinsellerin problemlerini halletmeliyiz”]]

*Yazarımızın diğer yazıları

[[Örtüyü kaldırdı!]]


Etiketler: medya
İstihdam