05/08/2017 | Yazar: Gözde Demirbilek

Avukat Kampı’nın son gününde seks işçiliği ve mülteci LGBTİ+’lar konuşuldu.

Avukat Kampı sona erdi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avukat Kampı'nın son gününde seks işçiliği ve mülteci LGBTİ+'lar konuşuldu.

Pembe Hayat ve Kaos GL ortaklığında gerçekleşen 2017 Avukat Kampı’nın son gününde katılımcılar gruplar çalışması yaparak iki alan üzerine çalıştı: Seks işçiliği ve LGBTİ+ sığınmacılar / mülteciler. Bu alanlarda yaşanan problemlerle ilgili beyin öneriler, büyük gruba sunularak tartışıldı.

Seks işçiliği: Kabahatler kanunu, idari para cezası, TCK 227

Seks işçiliği çalışma grubu, trans seks işçilerinin hukuki zeminde yaşadığı problemleri listeledi. Kabahatler Kanunu kapsamında idari para cezası, barınma sorunu, kötü muamele, ayrımcılık ve TCK 227 tartışıldı.

Seks işçilerini hedef alan hukuki boşluklarla ilgili tazminat davası gündeme geldi. Kolluk kuvvetlerinin kötü muamelesi, keyfi gözaltısı ve idari para cezası için hukuksuzca emniyete götürmesi konuşuldu.

Barınma hakkının ihlali, seks işçisi olmayan kişilere oranla daha yüksek fiyatlarla ev kiralanması kapsamında ele alındı.  

LGBTİ+ sığınmacılar ve mülteciler

LGBTİ+ sığınmacılar ve mülteciler grubu sorunları dört başlıkta topladı: Çalışma hakkı, farkındalık, görünürlük ve örgütlülük.

Sığınmacılar ve mülteciler, Türkiye’de çalışma izinleri olmaması sebebiyle gözaltına alınabiliyor ve sınırdışı uygulanabiliyor. Göç İdaresi’nde yeterli bilgi alamayan mülteciler bu sebeple zor durumda kalıyor. Yeterli tercümanın ve sosyal çalışmacının olmaması, hakların ve ihlallerin tanımlanmamasına sebep oluyor. İranlı LGBTİ+ mülteciler, diğer ülkelerden gelenlere göre daha örgütlü hareket ediyor.

2017 Avukat Kampı, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın finansal olarak desteklediği ve Pembe Hayat ile Kaos GL derneklerinin birlikte yürüttüğü Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu Projesi kapsamında gerçekleştirilmektedir.

İlgili haber:

LGBTİ+’ların hukukla imtihanı: Adalete erişimin önündeki engeller neler?

Cezasızlık LGBTİ+’lar için hangi durumlarda ortaya çıkıyor?

LGBTİ+ müvekkiller ve stratejik dava süreçleri

Hapis içinde hapis: LGBTİ+ mahkumlar


Etiketler: insan hakları
nefret