03/09/2015 | Yazar: Janset Kalan

Dokuz farklı şehirden 20 avukat Pembe Hayat ve Kaos GL’nin avukat eğitiminde nefrete karşı bir araya geldi.

Avukatlar nefret ve ayrımcılığı tartıştı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dokuz farklı şehirden 20 avukat Pembe Hayat ve Kaos GL’nin avukat eğitiminde nefrete karşı bir araya geldi.

Pembe Hayat ve Kaos GL’nin iki yıldır süren Nefret Etme Projesi kademeli avukat eğitimlerinin 3’üncüsü 25-30 Ağustos 2015 tarihlerinde Muğla Akyaka’da farklı illerden avukatların katılımıyla gerçekleşti.

Nefret suçları ve nefret söylemiyle mücadelede hukuki stratejilerin belirlenmesi ve uzman avukatların bir ağ oluşturması hedeflenen Avukat Ağı Kampı Trabzon, Batman, Mersin, Adana, Antalya, İzmir, Ankara, İstanbul ve Diyarbakır’dan 20 avukatın katılımıyla gerçekleşti.

İnternette sansür, Kabahatler Kanunu, arama ve gözaltı

Kampın ilk günü Avukat Yasemin Öz’ün sunumuyla yakın zamanda basılacak olan LGBTİ Bireylerin İnternet Yoluyla İfade Özgürlüğü, Sansür, Nefret Söylemi ve Hak İhlallerini içeren rapor tartışıldı. TİB kararları, filtreleme sistemleri, AYM ve AİHM’e taşınan emsal davalar üzerinden giderek yasal düzenlemeye dair eksikler tartışıldı.

Kampın ikinci gününde İzmir Barosu’ndan Avukat Kerem Dikmen Kabahatler Kanunu, İdari Para Cezaları ve Cezasızlık üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Translara ve seks işçilerine karşı uygulanan idari para cezalarının şehirden şehre nasıl değişiklik gösterdiği ve polisin cezasızlık nedeniyle görevi kötüye kullanmasının meşrulaştırılması konuları konuşuldu. Eldeki veriler paylaşılırken, İzmir, Ankara, Antalya, Mersin, Adana ve İstanbul’da trans kadınların Kabahatler Kanunu ile karşılaştıkları hak ihlalleri, bunlara nasıl itiraz edilebileceği konuşuldu.

Mağdurların cinsiyet kimliği nedeniyle yaptırıma tabi tutuldukları belirtilirken, bu durumun özel hayatın gizliliği ilkesini de ihlal ettiğinin altı çizildi.

Batman Barosu’ndan Av. Erkan Şenses, AİHM Kararları Işığında Arama ve Gözaltı başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye’ye karşı AİHM’de açılmış çeşitli davaları ve AİHM kararlarını paylaşan Av. Şenses, translara ve seks işçilerine karşı keyfi uygulanan gözaltıları, ev aramalarını ve bununla ilgili mücadele stratejilerine dair fikir alışverişinde bulundu.

Trabzon Barosu’ndan Bahar Bostan ise trafik polis memurlarının idari polis oldukları için araç araması yapma haklarının bulunmadığını belirtti.

“Muhafazakar demokrasi mümkün mü?”

Çeşitli oturumların gerçekleştiği kampta, Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Prof. Melek Göregenli avukatlara yönelik ayrımcılık konusunda bir eğitim gerçekleştirdi. Melek Göregenli’nin kolaylaştırıcılığında gerçekleşen “Muhafazakar Demokrasi Mümkün Mü?” başlıklı oturumda ise Prof. Göregenli’nin yakın zamanda hukuk çalışanlarına ve kolluk kuvvetlerine yönelik gerçekleştirdiği saha araştırmasının sonuçları da paylaşıldı.

Kampın kapanış oturumunda ise Ankara’da 3 trans insan hakları aktivistine yönelik polise direnmek ve hakaret suçlamasıyla verilen hapis kararının yakın zamanda Yargıtay tarafından bozulması üzerine davaya dair dosya incelenerek, strateji çalıştayı gerçekleştirildi.

Avukat Ahmet Çevik’in Antalya 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nden aldığı ev mühürlemelerine dair emsal karar da kampta tartışılarak, mahkeme kararı katılımcılarla paylaşıldı.

*Bu etkinlik Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları Aracı (DİHAA) tarafından finansal olarak desteklenen Nefret Etme Projesi kapsamında Pembe Hayat ve Kaos GL Dernekleri tarafından gerçekleştirilmiştir.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam