18/02/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Avustralya’da hukukçular Canberra hükümetinden resmî belgelerdeki cinsiyet seçeneklerinin interseks ve transların ihtiyaçlarına göre değiştirilmesini istediler.

Avustralya’da hukukçular Canberra hükümetinden resmî belgelerdeki cinsiyet seçeneklerinin interseks ve transların ihtiyaçlarına göre değiştirilmesini istediler.
Başkent Canberra’nın da bulunduğu Australian Capital Territory (ACT) eyaletindeki Yasal Reform Danışma Konseyi kimliklerde erkek, kadın, interseks ve belirsiz seçeneklerinin olması ve transların ameliyat olup olmadıklarına bakılmaksızın yasal belgelerde istedikleri cinsiyeti kullanabilmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu.
 
Konseyin “İkiliğin Ötesinde: ACT’teki Cinsiyet ve Toplumsal Cinsiyet Çeşitliliğinin Yasal Olarak Tanınması” adlı raporunda yer alan öneriler şöyle:
“İnterseks kategorisiyle, doğumda ya da sonrasında interseks çocuğa “kadın” ya da “erkek” cinsiyetinin atanması kararı verildiyse ve sonradan bunun çocuğun cinsiyet ve cinsiyet kimliğiyle uyumlu olmadığı ortaya çıkarsa, bu kişi hayatının sonraki bir döneminde cinsiyet kaydını yalnızca kadın ya da erkek olarak değil, aynı zamanda interseks olarak da değiştirebilir.”
 
Raporda “belirsiz” kategorisinin yalnızca “ölü doğan prematüre çocuğun cinsiyetinin belirlenmesi mümkün olmadığında” kullanılması gerektiği ifade ediliyor.
 
Transların kimliklerini yasal olarak kabul ettirebilmek için maruz kaldıkları cinsiyet inşa ameliyatı geçirme zorunluluğunun ise “insanlık dışı” olduğu belirtildi.
 
“Bu, bir insanın mahremiyet ve kişi dokunulmazlığı haklarını, işkence görmeme hakkını, istilacı tıbbî prosedürlere boyun eğmeden eşit yasal statü sahibi olma hakkını ihlal etmektedir.”
 
ACT Başsavcısı Simon Corbell, hükümetin değişiklikleri yerine getireceğinden umutlu olduklarını söyledi.

    


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam