09/02/2009 | Yazar: Anıl Üver

Değişmeyen bakış açıları, Avusturya’da devam eden eşcinsel birliktelikler tartışmasında bir kez daha kendini gösterdi.

Değişmeyen bakış açıları, Avusturya’da devam eden eşcinsel birliktelikler tartışmasında bir kez daha kendini gösterdi. Avusturya’nın sağcı partileri, evliliğin kiliseye ait bir kavram olduğunu ileri sürüyorlar ve eşcinsel evliliğine şiddetle karşı çıkıyorlar. Eşcinsel evliliğinin Avusturya’da hangi vadede mümkün olacağına dair henüz bir işaret görünmüyor. Kaos GL Viyana muhabiri Anıl Üver çevirdi.
 
Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve Avusturya'nın Geleceği Konfederasyonu (BZÖ) eşcinsellerin evliliğine son derece karşılar: "Evlilik, çocukların dünyaya getirildiği ve yetiştirildiği bir kurumdur".
 
Eşcinsel birlikteliklerin yasal düzenlemeleri Avusturya Parlamentosunda tartışılırken, Yeşiller Partisi tarafından önerilen birliktelik yasası taslağı ÖVP ve BZÖ tarafından şiddetle reddediliyor. Koalisyon partileri Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ve ÖVP hükümet programında yer alan ayrı bir yasa tasarısının tamamlanacağını vurguladılar. Buna karşılık Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ise eşcinsel haklarına yönelik her türlü tasarıyı şiddetle reddetmekte.
 
Yeşiller Partisi'nin AB Parlamentosu adayı Ulrike Lunacek bütün partilere, eşcinsel bireylere de birbirlerin sorumluluklarını üzerine alma ve evlenme hakkını vermeleri çağrısında bulundu. SPÖ'den milletvekili Sonja Ablinger, "lezbiyenler ve geyler bu şansı hak ediyorlar" derken, partisinin yalnızca kayıtlı birliktelik yasasından yana olduğunun da altını çiziyor.
 
Ayrı yasa
 
ÖVP Adalet Bakanlığı sözcüsü Heribert Donnerbauer hükümet programı gereğince bir çalısma grubunun oluşturulduğunu belirtti ve eşcinsel birliktelikleri için ayrı bir yasanın çıkacağının sözünü verdi. Fakat eşcinsel evliliği ÖVP için kabul edilemeyecek bir soru: "Evlilik, çocukların dünyaya getirildiği ve yetiştirildiği bir kurumdur".
 
Konuya "etik bir mesele"olarak bakan ve evliliği ‘kiliseve dair bir kavram" gören, eşcinsellerin evlat edinmelerini de yine etik açıdan doğru bulmayan, hatta eşcinsellerin bu konuyla çok da ilgilenmediklerini iddia eden BZÖ milletvekili Stefan Petzner de aynı şekilde eşcinsel evliliğine son derece karşı çıkanlardan: "kim seviyorsa, seviyordur. Bunun için kimsenin yasaya ihtiyaci yok." Buna rağmen Petzner, kira sözleşmeleri ve vasiyet konularında eşit haklardan yana ifadeler kullandı. (AP)
 


Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam