09/10/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Gazetelerin LGBTİ+ gündeminde bugün Brezilya’daki başkanlık seçimlerini hem Milat hem de Cumhuriyet’ten okuduk.

Aynı haberi Milat ve Cumhuriyet nasıl gördü? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gazetelerin LGBTİ+ gündeminde bugün Brezilya’daki başkanlık seçimlerini hem Milat hem de Cumhuriyet’ten okuduk.

Fotoğraf: Brezilya/São Paulo Pride, 2018

Gazetelerin LGBTİ+ gündeminde bugün Milat ve Cumhuriyet gazetelerinden haberler var. Brezilya’daki başkanlık seçimlerini hem Milat hem de Cumhuriyet’ten okuyacağımız bu haberde iki gazetenin LGBTİ+’ların insan haklarına yaklaşımını göreceğiz.

Cumhuriyet ve Milat gazeteleri Brezilya’da önceki gün gerçekleşen başkanlık seçimlerinin ilk turunu değerlendirdi. Seçimden galip çıkan aşırı sağcı Jair Bolsonaro’nun LGBTİ+ düşmanı açıklamaları iki gazetede iki farklı şekilde yer buldu. Bolsonaro’nun söylemleri nedeniyle “Brezilyalı Trump” olarak anıldığını hatırlatalım.

“Bolsanaro’nun söylemlerini ‘yıkıcı’ söylem”

Milat gazetesinden Hüsamettin Aslan “Brezilya Sancağı” başlıklı yazısında Brezilya İşçi Partisi’nin (PT) LGBTİ+ haklarını savunduğu için düşük oy aldığını buna karşın sağcı siyasetçi Bolsonaro’nun aksi söylemleri nedeniyle seçimin ilk turunda galip geldiğini iddia ediyor. Bolsanaro’nun söylemlerini “yıkıcı” olarak ifade eden Aslan yazısına şöyle devam ediyor: “PT’nin LGBT, kürtaj ve uyuşturucu kullanımı konusundaki savunuculuğu Bolsanaro'nun tam tersi yıkıcı söylemleri, toplumun bir kesimini umutlandırdı” diyor.

Aynı yazıda Aslan “Bolsanaro seçimi kazanmamak için her şeyi yaptı. Önceleri ABD destekli 1964 askeri darbesini savundu. Dilma ve Lula'ya yapılan yargı darbesini destekledi. LGBT'lileri ve haklarını eleştirdi ve hakaret etti. Sosyal politikalarda halka dağıtılan okul, ev, transseksüel ve gıda yardımlarının keseceğini ve azaltacağını açıkladı” diyor. Aslan bir değerlendirme yazısı yazdığı halde Bolsanaro’nun LGBTİ+ düşmanı ifadelerini yalnızca stratejik olarak ele alıyor ve bu söyleme ilişkin bir söz ifade etmiyor aksine PT’nin ancak bu taktiği izlerse oy oranını arttırabileceğini söylüyor.

“Saldırgan söylem”

Brezilya’daki seçimler Cumhuriyet gazetesinde “Brezilya’da Trump gölgesi” başlığıyla haber oldu.

Gazete, Bolsonaro’nun ilk turu kazanmasını şöyle değerlendirdi: “’Brezilya'nın Trump'ı’ olarak adlandırılan eski yüzbaşı Bolsonaro, ABD Başkanı'na hayranlığıyla biliniyor. Parlamentonun alt kanadında 27 yıldır milletvekilliği yapan Bolsonaro, ülkenin 1964-1985 arasındaki diktatörlük rejimini savunan, ayrıca insan hakları ve LGBT aktivistlerine karşı da saldırgan söylem kullanan bir isim.”

Cumhuriyet gazetesi Bolsonaro’nun LGBTİ+ düşmanlığını “saldırgan söylem” olarak tanımlıyor.

Kaos GL Derneği 9 yıldır medyayı izliyor

Kaos GL Derneği 9 yıldır lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izliyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2017 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam