30/04/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Sağlığa erişim hakkı engellenen trans kadına doktor tarafından açılan ‘hakaret’ davasında trans kadının tanıkları dinlendi.

Ayrımcı doktorun trans kadına açtığı ‘hakaret’ davası ertelendi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Sağlığa erişim hakkı engellenen trans kadına doktor tarafından açılan “hakaret” davasında trans kadının tanıkları dinlendi. Dava 17 Eylül’e ertelendi.
 
Geçtiğimiz yıl Kadın Doğum Uzmanı Fatma Hut tarafından “siz erkeksiniz, durumunuzu tasvip etmiyorum” sözleriyle sağlığa erişim hakkı engellenen bir trans kadına doktor tarafından açılan “hakaret ve tehdit” davasında ikinci duruşma bugün (30 Nisan) 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
 
Duruşmada Sağlık Bakanlığı tarafından atanan avukat ile trans kadının avukatları Av. Türker Vatansever ve Av. Rozerin Seda Kip vardı. Ayrıca trans kadın H.Ç.’nin şahitleri ile birlikte trans kadına destek için gelen aktivistler de davayı takip etti.
 
Av. Rozerin Seda Kip’in KaosGL.org’a verdiği bilgilere göre Sağlık Bakanlığı adına davaya katılan avukat 663 sayılı kanun hükmünde kararname gereği, müştekinin doktor olması sebebiyle davaya müdahil olmak durumunda bulunduklarını ve hakaret davası açan Fatma Hut için olmadıklarını belirtti.
 
Trans kadının şahitleri bir önceki duruşmada dinlenmemişti ancak bu duruşmada tanıkların beyanları da dinlendi ve tutanağa geçti. Tanıklar herhangi bir hakarete şahit olmadıklarını belirtti.
 
Duruşma 17 Eylül saat 11.00’e ertelendi.
 
Ne olmuştu?
 
Trans kadını muayene etmek istemeyen Kadın Doğum Uzmanı Fatma Hut “Siz bir erkeksiniz. Durumunuzu tasvip etmiyorum. Yanlış bir yola girmişsiniz, bu yanlışınıza ortak olmak istemiyorum” ifadelerinde bulunmuştu.
 
Ayrımcılığın medya yansıması üzerine Hut, “hakaret” iddiasıyla trans kadına karşı bir tutanak hazırlatarak savcılığa şikâyette bulunmuştu. İlk duruşması 25 Aralık 2014’te görülen davaya Sağlık Bakanlığı da müdahil olmuştu.
 
Ayrımcılığa uğrayan trans kadının açtığı davada ise İstanbul Valiliği tarafından Fatma Hut hakkında soruşturma açılmaması kararı verilmiş, Valiliğin kararına esas teşkil eden raporun dayandığı tutanaklarda Dr. Fatma Hut’un şahidinin ifadesinin dikkate alınmasına rağmen trans kadın ve şahitlerinin ifadelerine ilk duruşmada yer verilmemişti. 

Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret