15/05/2018 | Yazar: Cem Öztürk

Küba, homofobiye ve transfobiye karşı yürüdü: Ben de varım!

Ayrımcılığa karşı “konga”, çeşitlilik için “fiesta” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Küba, homofobiye ve transfobiye karşı yürüdü: Ben de varım!​

Küba’nın bir zamanlar baskılanan LGBTİ toplumu, her yıl Havana sokaklarında gökkuşağı bayraklarıyla bir araya gelerek mücadeleyi büyütüyor. Tıpkı geçtiğimiz Cumartesi günü eski devlet başkanı Raúl Castro’nun kızı Mariela Castro Espín ve yeni devlet başkanı Miguel Díaz-Canel’in çocuklarının öncülük ettiği homofobi ve transfobi karşıtı yürüyüşte olduğu gibi.

Sosyalist adada yaşanan cinsel çeşitliliğe yönelik olumlu değişimden güç alan Kübalı LGBTİ’ler, haklarının tanınması ve ayrımcılıktan arındırılmış okullar talepleriyle başkent Havana’nın Línea Caddesi’ni konganın ritmi eşliğinde doldurdu. Karnaval kostümleriyle Karayip cazibesini sergileyen LGBTİ’ler, ellerinde dövizler ve renkli balonlar taşıyarak Afrikalı kökenlerinden gelen ritimlerle bir buçuk saat boyunca dans ettiler.

Birkaç yıl önce ortaya çıkan ve zamanla “alaydan onaya” dönüşen yorumlar ortasında büyüyen Homofobi ve Transfobi Karşıtı Küba Kongası, katılımcıların “Cuba sí, homofobia no. Cuba sí, transfobia no” haykırışlarıyla devam etti.

Ben de varım

Devrimci lider Raúl Castro’nun kızı olan 55 yaşındaki milletvekili ve seksolog Mariela Castro Espín, etkinliği düzenleyen Ulusal Cinsel Eğitim Merkezi’nin (Cenesex) yöneticisi. Mariela yaklaşık bir kilometrelik yolculuğu, adayı ilk kez ziyaret eden 63 yaşındaki Britanyalı aktivist Mike Jackson ile birlikte 1950’lerden kalma bir Amerikan otomobiliyle kat etti.

Hikayeleri Matthew Warchus’un 2014 yapımı “Pride” (Onur) filmine konu olan “Lesbians and Gays Support the Miners” (Lezbiyenler ve Geyler Madencileri Destekliyor) adlı örgütün kurucularından olan Jackson, “Küba’da LGBTİ toplumuyla dayanışma içinde olmak muhteşem” diye konuştu.

Üzerinde Küba Homofobi ve Transfobi Karşıtı Günleri’nin mottosu olan “Me incluyo” (Ben de varım) sloganın yazılı olduğu bir tişört giyen Mariela, hem babasının hem de yeni devlet başkanı Díaz-Canel’in Cenesex’in çalışmalarını desteklediğini vurguladı. Kübalı aktivistler, 19 Nisan’da devlet başkanlığı görevini üstlenen Díaz-Canel’in, Küba Komünist Partisi’nin il yöneticisi olduğu dönemde ayrımcılık karşıtı kültürel etkinlikler yararına yaptığı çalışmaları takdir ediyor.

Mariela, “Düşünceleri dönüştürmek ve bu hak alanını ilerletmek için izole bir şekilde değil, devletle ve partiyle birlikte çalışıyoruz,” diyerek sözlerine devam etti. Mariela ve Jackson’ın içinde bulundukları aracı, insan selinin içindeki müzisyenler ve kabare dansçısı kılığındaki transları taşıyan iki karnaval platformu takip etti.

Homofobiye verilen ders

Gökkuşağı peruğu ve maskesiyle yürüyüşe katılan 37 yaşındaki Alex Duchel bu yürüyüşün “homofobiye verilmiş bir ders” olduğunu düşünüyor. Bir restoran çalışanı olan Duchel, “Küba toplumunda önyargıları yıkıyoruz” dedi.

1959’da zafer kazanan Devrim’in ilk yıllarında eşcinsellerin takip edildiği ve hatta “yeniden eğitilmeleri” için zorunlu çalışma kamplarına gönderildiği Küba’da, Mariela on yıldan uzun süredir LGBTİ hakları mücadelesine öncü isimlerden.

25 yaşındaki eşcinsel öğretmen Heidy Domínguez’in aktardığına göre, homofobi resmi olarak geride bırakıldı, ancak ayrımcı uygulamalar ve üstesinden gelinmesi gereken birçok önyargı hala sürüyor. Domínguez, “Okulda herkes bana saygı duyuyor, benim sorunum beni kabullenmeyen annemle; o eşcinselliğin pis bir iş olduğunu düşünüyor” dedi.

Kapanış partisi

Kortejin başında Konga’ya ikinci defa katılan 28 yaşındaki Şilili oyuncu ve trans ikon Daniela Vega da yürüdü. Oscar ödüllü Şili yapımı “Una mujer fantástica” (Muhteşem Kadın) filminin başrolü olan Vega, “Bu bana onarıcı bir eylem gibi geliyor, buraya gelmek için birkaç hokkabazlık yapmam gerekti ama bu medeni onur kutlamasını kaçıramazdım” dedi.

Hayranlarının tebriğini alan Vega, “Gördüğüm yegane şeyin çeşitliliğe duyulan aşk ve sevgi olduğu bu sanatsal nümayişin, Karayipler’in kalbinde gerçekleşmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum” diye ekledi.

Konga, yine Cenesex’in tertiplediği “Çeşitlilik için Fiesta” adlı açık hava gösterisiyle sonlandı. Sürpriz olarak, yeni devlet başkanının çocukları Miguel ve Jenny Díaz-Canel’in kurduğu DeCuba grubu partide sahne aldı. 24 yaşındaki Miguel gitarıyla reggae, tropik ve pop ezgileri çalarken, 28 yaşındaki kardeşi Jenny ona eşlik etti.

Fiesta, adada daha hoşgörülü yeni bir dönemin başlangıcının sinyallerini verdi.

Fotoğraflar: Cubadebate


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam