06/06/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Gazetelerin LGBTİ gündeminde bugün 2 haber 3 gazete yer alıyor.

Ayrımcılık karşıtı Twitter ve homofobik pastacı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gazetelerin LGBTİ gündeminde bugün 2 haber 3 gazete yer alıyor.

Gazetelerin LGBTİ gündeminde bugün, Evrensel, Yurt ve Cumhuriyet gazeteleri yer alıyor. Seçtiğimiz haberlerden Evrensel gazetesi bir sosyal medya gelişmesini ele alırken, Yurt ve Cumhuriyet gazeteleri Amerika’da verilen hukuki bir karara odalanıyor.

Twitter kurallarını hatırlattı

Evrensel gazetesi, İYİ Partinin Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Meral Akşener'in Gaziantepspor atkısı takması üzerine, kendisini tehdit eden Gaziantepspor Başkanı Hasan Şahin'e ait twitter hesabının Twitter tarafından engellendiği haberini veriyor. Haberde Twitter’ın şu açıklamasına da yer veriyor: “… Diğer kişilere karşı şiddeti destekleyemez veya ırk, etnik köken, ulusal köken, cinsel yönelim, cinsiyet, cinsel kimlik, dini inanç, yaş, engellilik durumu ya da ciddi hastalığa dayanarak tehditlerde bulunamaz veya taciz edemezsiniz.”

Homofobik pastacı

Yurt ve Cumhuriyet gazeteleri Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi’nin Colorado eyaletinde eşcinsel bir çifte düğün pastası yapmayı reddeden muhafazakâr Hristiyan pastacıyı haklı bulduğu kararı yer alıyor.

Aynı haberi Yurt gazetesi, “Homofobik pastacıyı mahkeme haklı buldu” başlığı ile Cumhuriyet ise “Bu karar çok tartışılır” başlığı ile gördü. Her iki haber de 2012 yılında yaşanan ayrımcı olayın Medeni Haklar Komisyonu’nda ayrımcılık olarak görüldüğünü ancak Yüksek Mahkeme’nin pastacıyı haklı bulduğuna yer veriyor.

Kaos GL Derneği 9 yıldır medyayı izliyor

Kaos GL Derneği 9 yıldır lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izliyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2017 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam