05/02/2010 | Yazar: Seçin Tuncel

İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin düzenlediği “Ayrımcılık Yasağı Eğitim Semineri” 28 -30 Ocak 2010 g&uum

Ayrımcılık Yasağı Semineri Yapıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin düzenlediği “Ayrımcılık Yasağı Eğitim Semineri” 28 -30 Ocak 2010 günleri İstanbul’da gerçekleşti.
 
STK ve sendikalara yönelik seminere; Kaos GL’nin yanı sıra Engelli İnsan Hakları Derneği (EN-İNSAN DER), Ayrımcılık Karşıtı Dernek Girişimi (AYRI-DER), Türkiye Diyanet Vakfı Kadın Faaliyetleri Merkezi, Edirne Roman Kültürünü Araştırma Geliştirme Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EDROM), Siyahpembe Üçgen İzmir Derneği, Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), Türkiye Deri İş Sendikası, Abhazya'nın Dostları İnisiyatifi, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, Kayseri Bedensel Engelliler Derneği, Eğitim-Sen Adana Şubesi, Barış Meclisi, Pir Sultan Abdal Derneği, Türkiye Körler Federasyonu, Türkiye Üniversite Öğrenci Yaklaşımları (ÜÖYD), Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Merkezi, Piramid LGBTT Oluşumu, Pozitif Yaşam Derneği, Spina Bifida Derneği Ankara Şubesi, Mültecilerle Dayanışma Derneği, Adige Kültür Derneği, Görme Özürlüler Derneği ve Sosyal Değişim Derneği temsilcileri katıldı.
 
İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Turgut Tarhanlı’nın açılış konuşması ile başlayan seminerin ilk oturumu STK ve sendikaların kendilerini tanıtmasıyla başladı. Üç gün boyunca Yrd. Doç. Dr. İdil Işıl Gül (İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Öğretim Üyesi) “Ayrımcılık yasağı: Uluslararası mevzuat, kavramlar, tanımlar ve denetim mekanizmaları” ve “Ayrımcı muamelelerin izlenmesi ve belgelenmesi”, Ulaş Karan (İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Araştırma Görevlisi) “Ayrımcılık yasağı: Ulusal mevzuat, kavramlar, tanımlar ve denetim mekanizmaları”, Yrd. Doç. Dr. Kenan Çayır (İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü, Öğretim Üyesi) “Sosyal bilimin gözünden ayrımcılık”, Doç. Dr. Kübra Doğan Yenisey (İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Öğretim Üyesi) “İstihdamda ayrımcılık yasakları” başlıklı sunumu gerçekleştirdi.
 
Seminerin ikinci gününde yer alan ve ayrımcı muameleleri izleme ve belgelemede uygulama örneklerini içeren oturumda Süleyman Akbulut (Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği Başkanı, Yazar) “Uluslararası Sözleşmeler ve Ulusal Mevzuat Düzleminde Engelli Ayrımcılığı”, F. Levent Şensever (Sosyal Değişim Derneği, Projeler Koordinatörü) “Ulusal Basında Nefret Suçları: On Yıl, On Örnek Projesi” ve Bora Bengisun (Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği Gönüllüsü) “Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Temelinde İnsan Hakkı İhlallerinin İzlenmesi ve Belgelenmesi Çalışmaları” başlıklı sunumları gerçekleştirdiler. Bu sunumlarda özellikle örnek yargı kararlarına ve izleme ve belgelemede yaşanan problemlere değinildi.
 
Avrupa Demokrasi ve İnsan Hakları Aracı-Türkiye Programı ve Global Diologue’un katkılarıyla, İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin hazırladığı seminerin katılımcıları, STK’ları ve sendikaları bir araya getiren bu çalışmaların çok kıymetli ve gerekli olduğunu, hak mücadelesi veren birçok kurumla burada yeni tanıştıklarını ve bu deneyim paylaşımı ile yan yana gelebildiklerini ifade ettiler.
 
Proje hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için bakınız http://insanhaklarimerkezi.bilgi.edu.tr/source/221_sub5.asp?lid=tr&id=0.
 


Etiketler: insan hakları
İstihdam