19/09/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Gazetelerde LGBTİ+ gündeminde bugün Samsun’da yayımlanan 19 Mayıs ile Milli Gazete ve Yeni Akit’in haberlerini değerlendiriyoruz.

Ayrımcılık yorar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gazetelerde LGBTİ+ gündeminde bugün Samsun’da yayımlanan 19 Mayıs ile Milli Gazete ve Yeni Akit’in haberlerini değerlendiriyoruz.

İllüstrasyon: Alberto Vazquez

Gazetelerde LGBTİ+ gündeminde bugün üç gazetenin haberine yer verdik. Samsun’da yayımlanan 19 Mayıs gazetesi ile Milli Gazete’den birer köşe yazısı ve Yeni Akit’ten bir haberi inceledik.

Ayrımcılık yorar

19 Mayıs gazetesinden Alptekin Çelebi “Anlamak yormalı bizi” başlıklı bugünkü yazısında eşcinsel ve translara yönelik ayrımcı dil kullandı.

Çelebi’nin ayrımcı ifadesinin tamamı şöyle: “Düşünsene neden bu memlekette en hızlı yayılan ve kabul gören özgürlük, ‘cinsel özgürlük’? Neden düşünce özgürlüğü değil, eleştiri özgürlüğü değil, inanç özgürlüğü değil de, cinsel özgürlük? Neden bir dönmenin, bir homoseksüelin ekrana çıkma hakkı, bir sıkma başın ekrana çıkma hakkından önce geliyor?”

İkiyüzlü ahlak

Bugün değerlendirdiğimiz bir diğer köşe yazısı Mili Gazete’den İsmail Hakkı Akkiraz’a ait. Akkiraz’ın “Nereye Koşuyoruz” isimli köşesi bir yandan eşcinselliğe karşı çıkılması gerektiğini iddia ederken diğer yandan da adaletten dem vuruyor. Akkiraz’ın ikiyüzlü adalet anlayışı, kişiye cinsel yönelimi nedeniyle eşitsiz davranmayı öneriyor.

Akkiraz şöyle yazıyor: “İçki içiyor, yalan konuşuyor, zina ediyor, eşcinsel ilişkileri umursamıyor, kamunun malını kendi malımız gibi kullanıyoruz. Hırsızlığa, israfa, adam kayırmaya, yolsuzluğa, tembelliğe ses çıkarmıyoruz. Adaletsizliğe hak veriyoruz.”

Yeni Akit Anayasa’ya da karşı

Yeni Akit bugün “AYM'den homolara bir destek daha” başlıklı bir haber yayımladı. Hakkı Bilir imzalı bu haber Temmuz ayında Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği bir karar hakkında.

Bilir’in haberi şöyle, “Anayasa Mahkemesi son bir yılda üçüncü kez eşcinselliği savunan bir karara imza attı. Anayasa Mahkemesi, Şanlıurfa 3. Asliye Mahkemesi'nin M.K isimli bir sapkının ‘cinsiyet değiştirmesine’ onay vermemesini ‘hak ihlali’ olarak değerlendirdi.”

Yeni Akit’in ayrımcı bir dille haberleştirdiği karar, Anayasa’nın 17. Maddesine dayanıyor. Bu madde, “Herkes, yaşama, maddî ve manevî varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. Tıbbî zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz; rızası olmadan bilimsel ve tıbbî deneylere tâbi tutulamaz” derken, Yeni Akit Anayasa’yı da “sapkınların” yanında yer almakla suçluyor.

AYM’nin kararına dair daha detaylı okumayı buradan yapabilirsiniz.

Kaos GL Derneği 9 yıldır medyayı izliyor

Kaos GL Derneği 9 yıldır lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izliyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2017 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam