30/06/2010 | Yazar: KAOS GL

İzmir’de, seri katil Hamdi Ayri tarafından öldürülen travesti Azra’nın arkadaşları, diğer kurbanların adlarının sokaklara verilip, ona ayrımcılık yapıldığı iddiasıyla pro

Azra Has Sokağında Ayrımcılık!  Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İzmir’de, seri katil Hamdi Ayri tarafından öldürülen travesti Azra’nın arkadaşları, diğer kurbanların adlarının sokaklara verilip, ona ayrımcılık yapıldığı iddiasıyla protesto etti.

Arkadaşları Azra Has'ın adının yazdığı levhayı sembolik olarak bir sokağın girişine de astı.

Kendilerine, 'Azra Has İnisiyatifi' adını veren bir grup, ellerinde, 'Azra ayıbınızdır', 'Ötekileştirmeye hayır', 'Eşcinseller vardır' , 'Üç kişi öldürüldü, Azra unutuldu, Transfobiye hayır' yazılı pankartlarla Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde toplandı.

Grup adına açıklama yapan Özge Çakır, Balçova Belediyesi'nin geçen Nisan ayında Hamdi Ayri'nin öldürdüğü üç kişiden Asra Yaşar ve Ayşe Selen Ayla'nın isimlerini iki sokağa verdiğini ancak Azra Has'a ayrımcılık yapıldığını öne sürerek şunları söyledi:
"Katilin öldürdüğü Azra Has'ın ismi ise hiçbir sokağa verilmedi. Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, bu uygulamaya gerekçe olarak, öldürülen iki kişinin Balçova'da, Azra Has'ın ise Balçova sınırları dışında ikamet ettiğini söylemekle yetindi. Bu açıklama, belediyenin ayrımcılık yaptığı gerçeğini değiştirmiyor.

Açık ki Azra'nın travesti kimliği, böylesi bir yaklaşım sergilenmesinde etken oldu. Zira Azra, sürekli ayrımcılığa uğrayan bir gruptan geliyor. Ayrımcılık hem anayasamızda hem de uluslararası sözleşmelerde yasaklanan bir durumdur. Ayrımcılık kabul edilemez. Yapılan uygulamanın adı homofobidir, transfobidir. Azra'nın da ismi uygulama dışında tutulmamalıdır. Balçova Belediyesi ayrımcılık yaparak kuyuya bir taş atmıştır. Bu taşı çıkarmak bütün İzmirlilerin görevidir. Bizler her türlü ayrımcılığa karşı çıkıyoruz. Azra ve Azralar artık ayrımcılığa uğramamalı diyoruz. Bu sorunun takipçisi olacağız."


Konuşmanın ardından Özge Çakır ve arkadaşları, Azra Has'ın adının yazdığı levhayı sembolik olarak bir sokağın girişine de astı.

Azra, Konak ilçe sınırları içinde öldürülmüştü. 


Etiketler: insan hakları
nefret