04/01/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

İzmir Alsancak’ta transların ve seks işçilerinin yoğun olarak yaşadığı Bornova Sokak’ın adı Azra Has Sokağı olarak değiştirildi.

Azra’nın Adı Unutulmayacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Geçen hafta birkaç fotoğraf geldi mesaj kutuma. İzmir Alsancak’ta transların ve seks işçilerinin yoğun olarak yaşadığı Bornova Sokak’ın adı Azra Has Sokağı olarak değiştirilmişti.
 
Azra Has kimdir derseniz belki de bir haberde geçecek en kısa haliyle “trans bir seks işçisi”ydi. Tabii ki bu kadarla bitmezdi bir insan; Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği’nin kurucu üyelerindendi Azra. Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde iki yıl endüstriyel elektronik eğitimi almıştı. Cinsiyet kimliği sebebiyle iş bulamadığından zorunlu olarak seks işçiliği yapıyordu. Yani oldukça güvenliksiz bir alanda çalışıyordu. Arkadaşları, Azra’nın sürekli öldürülme korkusu taşıdığını söylemişlerdi. Nitekim 2010 yılında 30 yaşında öldürüldü.
 
Azra’nın katili Hamdi Ayri, 48 saat içinde bankacı Esra Yaşar ve öğrenci Ayşe Selen Ayla’yı da öldürmüştü. Esra’nın ve Ayşe’nin adları Balçova Belediyesi tarafından sokaklara verilirken Azra’nın adı “Balçova’da yaşamadığı” gerekçesiyle unutulmaya terk edildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da Azra’dan “Azra lakaplı” diye bahsetti; ne ismine, ne de kimliğine saygı duydu. Türkiye’de yasalar cinsiyeti beyana göre kabul etmediğinden “Azra olmak” kolay değildi.
 
Azra’yı tanıyanlar ve tanımayanlar ama Azra olmanın ne demek olduğunu biraz olsun hissedebilenler yarın saat 17:00’da Azra Has Sokağı’nı açacaklar. Azra için Alsancak Bornova Sokak’a gelenleri İzmir Müzisyenler Derneği’nin konseri karşılayacak. Transfobi yerine translara saygı; nefrete inat yaşasın hayat demek için...   

Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam