23/07/2020 | Yazar: Kaos GL

Ankara Queer Sanat Programı Konuk Sanatçı Evi’ne seçilen Baha Görkem Yalım kimdir?

Baha Görkem Yalım’la tanışın Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye'den ve yurtdışından görsel sanatçıları Ankara’da ağırlamayı planlayan Ankara Queer Sanat Programı - Konuk Sanatçı Evi’nin katılımcıları belli oldu.

Katılmaya hak kazanan sanatçılarla ilgili Konuk Sanatçı Evi, Instagram hesabından tanıtımlar yayınlıyor.

Sekizinci sanatçı Baha Görkem Yalım. Görsel sanatçı olan Yalım 1987 yılında İzmir’de doğdu. Bir süre mühendis olarak çalıştıktan sonra Gerrit Rietveld Academy (Amsterdam)’den ödüle değer görülen lisans teziyle mezun oldu. Aynı akademide Sanat ve Araştırma dalında, aynı zamanda University of Amsterdam’da onursal derece programını tamamladı. Dutch Art Institute (DAI)’de Sanat Praksis dalında yüksek lisans eğitimi aldı.

Yalım’ın anlam arayışı yanı sıra sanatsal mecra ve üretim araçlarına ilişkin araştırması hareket halindedir; herhangi mecra yoluyla anlama mutlak bir biçim atamaktan kaçınır, şeylerin kendilerini belirlemelerine ve oldukları gibi varlık göstermelerine imkân verir. Sanatçının pratiğinde video, heykel ve performans aynı bütüncül eylemi kurar. Üretimleri yer yer yazar, eğitimci ve küratörün çalışma alanlarıyla kesişir. Ele aldığı konular değişmekle birlikte, yapıtlarında dolaylı yoldan modernizm ve patriyarka eleştirisi ileten nazmen yapılandırılmış yatay/düşey alegoriler gibi kimi izlekler dirençle tekrar tekrar belirir. Tarih ve nesne-oluş, sanatçının yadigâr kavramına ilgisi dahilinde, üretimlerinde sıklıkla konu edilir. Yapıtlarına genellikle kuramsal veya kurmaca metinler ile şiir eşlik eder.

Yalım, son dönem çalışmalarında emek ve toplumsal cinsiyet merceğinden bakarak ritüel, ritim ve manzara görüntülerine ilişkin sorular üretiyor. Tüm bu açık uçlu sorular ontolojik kategoriler olarak kabul gören sanat ve sanatçıyı yeniden düşünme arzusu etrafında bir araya geliyor.

http://www.bahagorkemyalim.com/


Etiketler: kültür sanat
İstihdam