19/03/2019 | Yazar: Gözde Demirbilek

“Balkan Pride” projesinin “Avrupa Kültür Başkenti 2019” programına dahil olmasının ardından, vakıf binasına homofobik yazılama: “Plovdiv’de eşcinsel propagandaya hayır!”

“Balkan Pride” projesine homofobik saldırı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Balkan Pride” projesinin “Avrupa Kültür Başkenti 2019” programına dahil olmasının ardından, Plovdiv Vakfı binasına homofobik yazılama: “Plovdiv’de eşcinsel propagandaya hayır!”

“Balkan Pride” projesi, Plovdiv Vakfı’nın (Bulgaristan) “Avrupa Kültür Başkenti 2019” programına dahil edildi. Bulgaristan’ın LGBTİ+ örgütlerinden GLAS Vakfı’nın yazdığı proje;  Sofya başta olmak üzere büyük Balkan şehirlerinde sergi, katılıma açık tartışmalar,  konserler ve LGBTİ+ onur yürüyüşlerini kapsıyor. Vakfın sitesinde yer alan bilgiye göre “Balkan Pride” projesi ile “insan hakları ve eşitlik mücadelesine odaklanarak, küresel toplum ve dijitalleşmiş gerçeklik bağlamında Balkan geleneklerinin çağdaş bir okumasını sunmak amaçlanıyor.” Proje stereotiplere karşı çıkarken bir yandan da kent kültürünü geliştirmek ve toplumu bilinçlendirmek amacıyla farklı sosyal, yaş ve etnik gruplar arasında diyalog oluşturmayı hedefliyor.

Homofobik açıklamaların ardından Vakıf binasına saldırı

Projenin “Avrupa Kültür Başkenti 2019” programına dahil edilmesinin ardından, geçtiğimiz hafta İç Makedon Devrimci Örgütü (VMRO) Plovdiv lideri Borislav Inchev “Avrupa Kültür Başkenti programında böyle bir proje olmaması gerektiğini” söylerken Bulgar Sosyalist Partisi şehir konseyi lideri Nikolai Radev, “Filibe 2019 Vakfı’nın kararını şiddetle protesto ettiğini” bildirdi.

Bugün homofobik bir grup Plovdiv Vakfı binasına “Plovdiv’de eşcinsel propagandaya hayır!” yazılaması yaptı.

“Saldırının nefret söylemi olarak nitelendirildiğini görmeyi umuyoruz”

GLAS Vakfı, VMRO ve BSP’nin homofobik açıklamaları ardından gerçekleşen  saldırıların nefret söylemi olarak nitelendirilmesini umduğunu söyledi.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam