27/07/2015 | Yazar: Janset Kalan

Batı Balkanlar ve Türkiye’den 7 ülkenin LGBTİ örgütleri Bölgesel Ağ Derneği’ni kurmak için 18-26 Temmuz tarihlerinde Belgrad’da bir araya geldi.

Balkanlar ve Türkiye Bölgesel LGBTİ Ağı Derneği kuruldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Batı Balkanlar ve Türkiye’den 7 ülkenin LGBTİ örgütleri Bölgesel Ağ Derneği’ni kurmak için 18-26 Temmuz tarihlerinde Belgrad’da bir araya geldi.

Belgrad’da 20 yıldır faaliyet göstermekte olan lezbiyen derneği Labris’in koordinatörlüğünde yaklaşık 1 yıldır planlamaları süren Bölgesel Ağ girişimi Eylül ayında dernekleşiyor.

Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ, Kosova, Makedonya, Sırbistan ve Türkiye’den 27 LGBTİ örgütünün bir araya gelerek oluşturdukları yeni Bölgesel Ağ Derneği’nin ismi ERA (Equal Rights Association – Eşit Haklar Derneği) oldu.

1 hafta boyunca Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da stratejik planlama, analiz, ihtiyaçların belirlenmesi, örgüt tüzüğü, üyelik prosedürleri, yönetim kurulunun belirlenme prosedürü, faaliyet planları, vb. konular tartışıldı. 7 ülkeden ağa dahil olan 27 LGBTİ örgütünün temsilcileri derneğin isminden, logosuna, merkezinin nerede olacağına ve dernekle ilgili diğer prosedürlere dair çeşitli kararlar aldılar.

15 Eylül 2015 itibari ile resmi olarak kaydı yaptırılıp tüzel kişilik kazanacak olan derneğin ismi Balkanlar ve Türkiye Bölgesi Eşit Haklar Derneği; kısa adıyla Eşit Haklar Derneği (ERA- Equal Rights Association) olarak belirlendi. Merkezinin Belgrad’ta olacağı bölgesel ağın tüzel kişilik olarak çalışmalarına Ekim 2015 itibariyle başlaması planlanıyor.

Türkiye’den Pembe Hayat, Kaos GL, Listag ve SPoD derneklerinin dahil olduğu ağ birinci yılında kapasite güçlendirme ve ağa daha fazla üye LGBTİ örgütü dahil etme çalışmaları yürütecek.

AB entegrasyon sürecinde bölgedeki ülkelerin LGBTİ İnsan Hakları meselelerine odaklanarak, müzakere başlıklarının her birinde cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesi ve seks karakteristikleri temelli ayrımcılık konularını gündemleştirecek. Aynı zamanda Avrupa Konseyi, AGİT, Avrupa Temel Haklar Ajansı gibi uluslararası paydaşlar ve kurumlarla savunuculuk faaliyetleri yürütecek. ILGA Europe ve Transgender Europe’un da bölgesel ağın kuruluş aşamasında gözlem ve destek sundukları ERA Balkanlar ve Türkiye’de LGBTİ meselelerini daha fazla görünür kılınması ve pozitif değişim için çaba gösterecek.

ERA’nın 4 yıllık stratejik planının da çıkarıldığı 1 haftalık kuruluş toplantısında örgütün bölgede barışın elçisi olması hedefleniyor.

15 Eylül 2015’te gerçekleşecek ilk Genel Kurulu ile 7 yönetim kurulu üyesini belirleyecek olan ERA, Ağustos ayı itibariyle de üye örgütlerden yönetim kurulu üyeliği adayları için çağrıya çıkacak. (PembeHayat)


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam