10/04/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Brunei Sultanlığı’nın “eşcinsel ilişkiye” recm cezasını öngören yeni ceza kanununu kabul etmesinin ardından LGBTİ+ aktivistleri Bangkok’taki Brunei Büyükelçiliği önünde eylem düzenledi.

Bangkok’ta Brunei eylemi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Brunei Sultanlığı’nın “eşcinsel ilişkiye” recm cezasını öngören yeni ceza kanununu kabul etmesinin ardından LGBTİ+ aktivistleri Bangkok'taki Brunei Büyükelçiliği önünde eylem düzenledi.

Brunei Sultanlığı’nın “eşcinsel ilişkiye” recm (taşlayarak öldürme) cezasını öngören yeni ceza kanununu kabul etmesinin ardından Taylandlı ve Güneydoğu Asyalı insan hakları ve LGBTİ+ aktivistleri Bangkok'taki Brunei Büyükelçiliği önünde eylem düzenledi.

9 Nisan Pazartesi günü gerçekleşen eylemde Güneydoğu Asya'da Malezya’nın komşu ülkesi Brunei'yi, insan haklarına aykırı olan şeriat kanunlarının uygulanmasını durdurmaya çağıran bir bildiri okundu.

Brunei, 2014 yılında şeriat kanunlarını kullanmaya başlayacağını açıklamış, karşı gelenlere cezalar uygulayacaklarını belirtmişti. Birleşmiş Milletler (BM)’de gerçekleştirilen insan hakları değerlendirmesinde bu konuyla ilgili kendisine sunulan tavsiyelerin tamamını reddetmişti.

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği uyardı

Eylemde, Brunei’nin de üyesi olduğu Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN), Brunei’yi İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Çocuk Hakları Sözleşmesi, Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması (CEDAW), İşkenceye ve Diğer Zalimce, İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Muamele ve Cezaya Karşı Sözleşme, ASEAN İnsan Hakları Deklarasyonu ile ASEAN Tüzüğü’ne karşı gelen bu şeriat hükümlerinden vazgeçmesi için uyardı.

İlgili haber:

Brunei’de “eşcinsel ilişkiye” ölüm cezası!

 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam