03/05/2017 | Yazar: Gözde Demirbilek

Bangladeş’in tek LGBTİ dergisi Roopbaan’ın editörü Xulhaz Mannan’ın ve eşcinsel aktivist Mahbub Tonoy’un katili İslamcı militan tutuklandı.

Bangladeşli eşcinsel aktivistlerin katili tutuklandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bangladeş’in tek LGBTİ dergisi Roopbaan’ın editörü Xulhaz Mannan’ın ve eşcinsel aktivist Mahbub Tonoy’un katili İslamcı militan tutuklandı.​

Xulhaz Mannan

Bangladeş'in önde gelen LGBTİ aktivistlerinden ve ülkenin tek LGBTİ dergisi Roopbaan'ın editörü Xulhaz Mannan ve eşcinsel aktivist Mahbub Tonoy 2016’nın Nisan ayında Dakka'da evinde uğradığı palalı saldırıda öldürülmüştü.

Öldürme amaçlı saldırılar düzenleyen El Kaide’ye bağlı Ensar El İslam örgütü lideri ve aktivistlerin katili Ashfaaur Rahman, başkent Dakka’da tutuklandı.

Yetkililere göre, Rahman’ın lideri olduğu Ensar El İslam örgütü Şubat 2015’ten beri süren saldırıları üstleniyor. Beş blog yazarı, bir yayıncı ve iki eşcinsel aktivistin uğradığı saldırıları üstlenen İslamcı örgütün IŞİD’den esinlenerek kurulduğu ifadesi bulunmasına rağmen Bangladeş polisi cinayetleri üstlenen IŞİD gruplarının ülkede olmadığını iddia ediyor.

Ne olmuştu?

Bangladeş’teki homofobik nefret cinayetini cihatçı El Kaide’ye bağlı Ensar El İslam örgütü üstlenmişti. Cihatçı grup yayınladıkları mesajda, “Eşcinsellik yapıyor ve eşcinselliği yaygınlaştırmak için gece gündüz demeden çalışıyorlardı” diyerek homofobik zihniyetlerini bir kez daha gözler önüne sermişti.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam