02/03/2017 | Yazar: Yıldız Tar

Avukatı Efkan Bolaç KaosGL.org’a, ‘60 gün kadar tutukluluk tedbir değil cezalandırma niyetini gösteriyor’ dedi.

Barbaros Şansal hakkında tahliye kararı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

3 Ocak’tan beri tutuklu olan Barbaros Şansal hakkında tahliye kararı verildi. Avukatı Efkan Bolaç KaosGL.org’a, “60 gün kadar tutukluluk tedbir değil cezalandırma niyetini gösteriyor” diyerek Şansal’ın en baştan tutuklanmasının yanlış olduğunu hatırlattı. Şansal’ın bu gece cezaevinden çıkması bekleniyor.

Sosyal medyada paylaşımları gerekçe gösterilerek 3 Ocak’ta tutuklanan modacı Barbaros Şansal hakkında tahliye kararı verildi. Avukatı Efkan Bolaç’ın tutukluluk durumuna itirazını değerlendiren İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye kararı verdi.

“Uzun tutukluluk tedbir değil cezalandırma niyetini gösteriyor”

Karara ilişkin KaosGL.org’a konuşan Av. Bolaç, Şansal’ı almak için yola çıktıklarını belirtti ve ekledi:

“İçeride kalması bile gerekmeyen birisinin 60 gün kadar içeride bırakılması tedbir değil, cezalandırma niyeti olduğu anlamına geliyor. Tahliyesine sevinmek ne kadar doğru bilmiyoruz, en baştan tutuklanması yanlıştı. Tutuklama kararının hiç olmaması gerekiyordu.”

Bolaç, Şansal’ın yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartı ile tahliye edildiğini belirterek, 16 Mart’taki ilk duruşmada bu tedbirlere itiraz edeceklerini söyledi: “Barbaros’un yurtdışında işleri var ve umut ediyoruz ilk duruşmada yurtdışı yasağı da kaldırılacak.”

Şansal’ın daha önce linç girişimine maruz kaldığını hatırlattığımızda ise Av. Bolaç koruma talep edebileceklerini, can güvenliğinin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Ne olmuştu?

Ünlü modacı Barbaros Şansal, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşım nedeniyle Kuzey Kıbrıs’tan sınır dışı edildi. Türkiye’ye gönderilen Şansal, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda linç girişimine maruz kaldı.

Şansal, polisler eşliğinde uçaktan indirilirken apronda toplanan bir grup erkeğin sözlü tacizine maruz kaldı. Şansal’a cinsiyetçi küfürler eden saldırganlar, Şansal uçaktan uzaklaştığı sıralarda, Şansal’ı ortalarına alarak şiddet uyguladı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Savcısı Umut Tepe tarafından hazırlanan iddianamede, Şansal'ın, “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi istendi. İddianamade Şansal'ın attığı tweetler delil olarak yer aldı. İddianame Başsavcılık tarafından onaylandı.

İddianameyi, İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi kesin ve inandırıcı delil olmadığı için reddetti.

Savcılık, mahkemenin iade ettiği ilk iddianameyi yeniden düzenledi. İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi de düzenlenen iddianameyi 22 Şubat’ta kabul etti.

KKTC Yüksek Yönetim Denetçisi: ”Temel insan haklarına aykırı”

Barbaros Şansal’ı sınır dışı eden KKTC’nin Yüksek Yönetim Denetçisi Emine Dizdarlı, “bir kişinin Anayasa ile korunan ifade ve düşünce özgürlüğünü siyasi erkin tasvip etmediği bir biçimde kullanması nedeniyle ihraç edilmesi kabul edilmesi mümkün olmayan bir insan hakkı ihlali” olduğuna dair açıklama yapmıştı.

Kaos GL: “İfade özgürlüğü anayasal hak, linç ise nefret suçu!”

Kaos GL Derneği ise Barbaros Şansal’ın hedef gösterilmesi, linç girişimine uğramasına ilişkin “ifade özgürlüğü anayasal hak; linç ise nefret suçudur!” açıklaması yapmış ve kaygıyla takip ettiklerini belirtmişti.

“Hiciv olarak paylaştım!”

Barbaros Şansal ifadesinde, suçlanan paylaşımlardan bir tweet için “Buradaki amacım üç farklı inanca sahip insanların mağdur edildiğine ilişkindir. Kesinlikle ayrımcı, nefret ve kin dili kullanılmamıştır” demiş, tepki gören videolu paylaşımı için yeni yıl mesajı olarak paylaştığını belirterek, “Videoda da bu kelimeyi ayrımcılığa karşı bir hiciv olarak paylaştım. Hackerler tarafından bana telefonda hakaretler başladı. Bu nedenle tüm hesaplarımı ve iletişimimi tamamıyla kapattım. Üzerime atılı suçlamaları kesinlikle kabul etmiyorum” demişti.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam