26/04/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Gazetelerin LGBTİ gündeminde bugün Evrensel ve Yeni Akit’ten birer haber yer alıyor.

Barbaros Şansal ve eşcinsel mülteciler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gazetelerin LGBTİ gündeminde bugün Evrensel ve Yeni Akit’ten birer haber yer alıyor.

Eser: mikisue

Gazetelerin LGBTİ gündeminde bugün Evrensel’den bir edebiyat haberi, Yeni Akit’ten de bir Barbaros Şansal haberi yer alıyor.

Yeni Akit Barbaros Şansal’ın peşini bırakmıyor

Yeni Akit’in “Sapkın Şansal KKTC'de krize sebep oldu” başlıklı haberi, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşım nedeniyle Kuzey Kıbrıs’tan sınır dışı edilen ve Türkiye’ye gönderildiğinde linç girişimine uğrayan ünlü modacı Barbaros Şansal hakkında.

Barbaros Şansal’ın Ada’ya giriş yasağının kaldırılması üzerine Kuzey Kıbrıs Meclisi’nde yaşanan tartışmayı Yeni Akit, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeyken sosyal medya hesabı üzerinden, Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yönelik ahlaksız paylaşımları tepki çeken ve geçen yıl ocak ayında sınırdışı edilen eşcinsel modacı” cümeleleri ile verdi.

Şansal’ın uğradığı linç girişimi sonrasında birçok nefret söylemi içeren haber yayınlayan gazete, Şansal’a yönelik nefret söylemini sürdürüyor.

Eşcinsellik kendine yabancı olmak değildir

Evrensel gazetesi, bir yazma atölyesi ardından 8 kadın yazarın 20 öykü ile yayınladığı 'Yakından Geçen Mülteci Öyküler' kitabını yazarlarla görüşerek haberleştirdi.

Yazarlardan Duygu Süphandağ Yaman kitapta bir gey mülteci hikâyesinin olduğunu şu cümlelerle ifade etti: "Dilek'in (Çoban) eşcinsel bir erkeğin hikâyesi var. Kişi hem kendine mülteci, hem vatanına mülteci, kaçmak zorunda kalmış.”

Bu cümlelerde eşcinsel varoluş kişi için mülteci olma statüsü ile benzer olarak sunuluyor oysa eşcinsel olmak kişinin bedenine yabancılaştığı, ötekisi haline geldiği bir durum değil. LGBTİ’lerin yaşadığı öteki olma hali toplumun homofobisinden, ayrımcı yasalarından kaynaklanıyor.

Kaos GL Derneği 9 yıldır medyayı izliyor

Kaos GL Derneği 9 yıldır lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izliyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2017 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam