22/07/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

ABD Başkanı, federal çalışanları cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığa karşı koruyacak kararnameyi dün imzaladı.

Başkan Obama çalışma hayatında LGBT’leri koruyacak kararnameyi imzaladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
ABD Başkanı Barack Obama, federal çalışanları cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığa karşı koruyacak kararnameyi dün imzaladı.
 
LGBT’lere ve ailelelerine güvence
 
Kararname ile birlikte, federal hükümetle çalışan tüm şirket ve işverenlerin LGBT’lere (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) yönelik ayrımcılık yapması yasaklandı.
 
Eşcinsel çiftlerin evlenme hakkını tanıyan eyalet sayısının LGBT çalışanlara ayrımcılık yapılmasını yasaklayan eyalet sayısından fazla olduğunu söyleyen ABD Başkanı, kararname ile LGBT çalışanlarını ve ailelerini güvence altına alıyor.
 
Her 5 çalışandan 1’i korunacak
 
Temsilciler Meclisi tarafından durma noktasına getirilen Çalışma Hayatında Ayrımcılık Yasası’nın son halinin aksine, Obama’nın imzaladığı kararname işverenlerin “ahlakî gerekçelerle” LGBT’lere ayrımcılık yapmasına izin vermiyor. Kararnamenin tam da bu noktası, LGBT eşitliğine karşı duranların Obama’yı “siyasî doğruculukla” suçlamasına neden oluyor.
 
Kararname ile ABD’deki iş gücünün beşte biri, çalışma hayatında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı korunacak.
 
Türkiye’de ise çalışma hayatında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığa karşı herhangi bir yasa bulunmuyor. Çalışma hayatında lezbiyen, gey ve biseksüllerin yaşadığı sorunlara Kaos GL Derneği’nin hazırladığı “Sendikalarımıza İhtiyacımız Var!” kitabından ulaşabilirsiniz. 

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
nefret